Przepis na drożdżowe, które zawsze się udaje:
3 szklanki mąki
łyżeczka cukru
4 łyżki cukru pudru
pół kostki masła (100 g)
ok. 40 dag świeżych drożdży
5 żółtek
niepełna szklanka mleka
wanilia
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
100 g rodzynek

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i spienienia. Do mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli i żółtka. Następnie dodajemy spienione drożdże i wyrabiamy (ręką lub hakiem) ok. 10-15 minut. Wlewamy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej je namaczamy we wrzątku przez godzinę) i skórkę pomarańczową*. Odstawiamy w ciepłe miejsce – bez przeciągów – przykryte ściereczką. Formę tłuścimy oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto do foremki na babkę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli się rumieni przykrywamy folią aluminiową.

*Jeśli chcemy, by babka miała piękny żółty kolor, możemy dodać 3 łyżki pulpy dyniowej.

Smacznego!