Šošovicová polievka

Polievka je základ vyváženej a zdravej stravy. Mala by byť súčasťou každodenného jedálnička. Najmä v zimných mesiacoch je vďačným jedlom, ktoré zasýti a zahreje. Polievky sú nezastupiteľné v slovenskej kuchyni. Veľmi chutné a nenáročné na prípravu sú strukovinové polievky ako napríklad šošovicová polievka.

 

Na jej prípravu potrebujeme:

 

200 g šošovice (zelená)

3 ks zemiaky

40 g hladká múka

1 ks cibuľa

masť

1 až 2 ks cesnak

mleté čierne korenie

kyslá smotana

Soľ

majoránka

bobkový list

 

Šošovicu prepláchneme a necháme dve až tri hodiny namočenú asi v 750 ml vody. Ak chceme urýchliť varenie necháme šošovicu namočenú celú noc. Vodu v ktorej bola šošovica namočená zlejeme. Šošovicu zalejeme čistou vodou, pridáme bobkový list a  varíme takmer do mäkka. Keď začne polievka vrieť pridáme nadrobno pokrájané zemiaky. Netreba zabúdať na miešanie. Očistenú cibuľku nakrájame nadrobno. Následne ju na panvici speníme na masti do sklovita. Pridáme hladkú múku a miešame, až kým nevznikne hustejšia hmota – známa ako zápražka. Zápražku prilejeme k šošovici a varíme kým nebude šošovica úplne mäkká. Polievku osolíme, dochutíme čiernym korením a pridáme nadrobno nakrájaný alebo prelisovaný cesnak. Asi 20 minút povaríme až kým zemiaky a šošovica nebudú úplne mäkké. Vypneme sporák a do teplej polievky pridáme nakoniec kyslú smotanu a majoránku. Príprava polievky je nenáročná a zvládne ju aj kuchár začiatočník. Veď ako hovorili naše staré mamy - polievka je zdravá, zahreje organizmus a robí v našom bruchu cestičku pre druhé jedlo.

 

 

Zupa z soczewicy (Šošovicová polievka)

Podstawą zbilansowanego oraz zdrowego stylu diety jest zupa. Powinna być częścią naszego jadłospisu codziennego. Szczególnie w okresie zimowym jest pokarmem, który rozgrzeje i nasyci organizm. W kuchni słowackiej niezastąpionym pokarmem są zupy. Smaczne i proste do przygotowania są zupy z roślin strączkowych. Przykładowo zupa z soczewicy.

 

Do jej przygotowania będą niezbędne:

 

200 g soczewicy (zielonej)

3 ziemniaki (średnie lub większe)

40 g mąki

1 cebula

smalec

1 lub 2 ząbki czosnku

pieprz czarny mielony

śmietana kwaśna 12 % (jedno opakowanie 200 lub 240 ml)

sól

majeranek

liść laurowy

 

Soczewicę najpierw wypłukać i moczyć w około 750 ml wody przez dwie do trzech godzin. Jeżeli chcielibyśmy przyspieszyć gotowanie to polecamy soczewicę moczyć w wodzie przez całą noc. Wodę, w której była soczewica namoczona wylewamy. Do soczewicy wlewamy czystą wodę (z kranu lub butelki), dodajemy liść laurowy i gotujemy na miękko na małym ogniu. Ziemniaki pokrojone na małe kawałki dodajemy w momencie, gdy zupa wrze. Należy zupę mieszać. Cebule obrać i pokroić. Następnie wrzucić ją na patelnie i zeszklić na smalcu. Dodać mąkę i mieszać, póki nie powstanie gęsta masa – wyglądająca jak zasmażka. Zasmażkę dodajemy do soczewicy i gotujemy. Zupę solimy, doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy czosnku (wyciskamy ząbki czosnku). Wszystko razem gotujemy około 20 minut aż ziemniaki z soczewicą są miękkie. Wyłączamy kuchenkę. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy jeszcze śmietanę kwaśną i majeranek. Przygotowanie zupy nie jest trudne, śmiało sobie z nim poradzi poczatkujący szef kuchni. Jak mówiły nasze babcie – zupa jest zdrowa, rozgrzewa ciało i przygotowuje brzuch na drugie danie.