W Przystanku wróciliśmy też do rozmowy z dwoma Szwedkami, Liną Nertby i Mią Clase, autorkami książek "Food Pharmacy" oraz "Food Pharmacy –Przepisy", zagorzałymi orędowniczkami "zieleniny", które podważają między innymi mit, że warzywami najeść się nie da.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny wspiera odporność - część 2
Czas koronawirusa i kwarantanny to czas, w którym musimy czule pomyśleć o sobie i bliskich, skupić się na potrzebach organizmu by zapewnić mu dostęp do odpowiedniej broni – a tą bronią jest odporność. Dlatego w Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy z gośćmi, którzy pielęgnują tradycję zdrowej kuchni. Aleks Baron, uznany szef kuchni, zwany także królem kiszonek, jest jedną z tych osób, które przypominają o tym , że zdrowie mamy na wyciągnięcie ręki, i nie trzeba brać drogich suplementów – wystarczy pić zakwas z buraków – bo jak Aleks mówi - ferment jest piękny i zdrowy. A by zrobić doskonały zakwas wystarczą zaledwie trzy składniki.
W programie uhonorowaliśmy też marchewkę - nie bez powodu, bo właśnie przypadał Dzień Marchewki, warzywa zdecydowanie niedocenianego. O kulinarnych cudach jakie można zrobić z marchewki opowiadała Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:55
W tym roku stawiamy na energię. Gadafest 2025
-
22:30
W łazience na fortepianie – Katarzyna Sosenko o życiu w domu pełnym staroci
-
20:38
Samochód staranował ogródki kawiarniane w centrum Krakowa
-
19:14
Patostreaming – igrzyska XXI wieku
-
17:45
Czym różnią się świadczenia urlopowe od wczasów pod gruszą?
-
17:19
400 lat klasztoru Franciszkanów w Wieliczce. Nowa wystawa na Zamku Żupnym
-
17:05
Musica Divina ERO CRAS – Adwent w sierpniu
-
16:19
TPN deklaruje pomoc ws. problematycznych niedźwiedzi w Bieszczadach
-
15:53
Biały Miś w nowym wcieleniu. Zakopane walczy z nielegalnymi maskotkami
-
15:47
Autostrada A4 w remoncie. GDDKiA zaleca ostrożność
-
12:10
Gdzie w Małopolsce rodzi się najwięcej dzieci, a gdzie zostaną puste domy?
-
17:45
Jakie mamy powody do dumy narodowej?