Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny wspiera odporność - część 2

Czas koronawirusa i kwarantanny to czas, w którym musimy czule pomyśleć o sobie i bliskich, skupić się na potrzebach organizmu by zapewnić mu dostęp do odpowiedniej broni – a tą bronią jest odporność. Dlatego w Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy z gośćmi, którzy pielęgnują tradycję zdrowej kuchni. Aleks Baron, uznany szef kuchni, zwany także królem kiszonek, jest jedną z tych osób, które przypominają o tym , że zdrowie mamy na wyciągnięcie ręki, i nie trzeba brać drogich suplementów – wystarczy pić zakwas z buraków – bo jak Aleks mówi - ferment jest piękny i zdrowy. A by zrobić doskonały zakwas wystarczą zaledwie trzy składniki.

W Przystanku wróciliśmy też do rozmowy z dwoma Szwedkami, Liną Nertby i Mią Clase, autorkami książek "Food Pharmacy" oraz  "Food Pharmacy –Przepisy", zagorzałymi orędowniczkami "zieleniny", które podważają między innymi mit,  że warzywami najeść się nie da. 

W programie uhonorowaliśmy też marchewkę - nie bez powodu, bo właśnie przypadał Dzień Marchewki, warzywa zdecydowanie niedocenianego. O kulinarnych cudach jakie można zrobić z marchewki opowiadała Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię