Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny wokół stołu

Maj to miesiąc pełen różnych wydarzeń - rodzinnych, komunie i wesela, uroczystości nierozerwalnie związane z zasiadaniem przy stole. Podczas tych wszystkich uroczystości oczywiście chcemy się pokazać z jak najlepszej strony. Coraz większą wagę przykładamy do tego jak ten nasz stół wygląda i jak się przy nim zachować. W sobotnim Przystanku Kulinarnym bohaterem był "stołowy"savoir vivre. Odwiedziliśmy też fabrykę sztućców i galanterii stołowej Hefra. Oczywiście była też jak zwykle propozycja książkowa.

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Wocławem

Posłuchaj reportażu z wizyty w fabryce HEFRA

Posłuchaj Pauliny Bandury

Naszym przewodnikiem po tym co można, a czego absolutnie nie powinno się robić przy stole był Wojciech Wocław, autor książek, założyciel Polskiej Szkoły Etykiety. Zdradził między innymi jak poradzić sobie z....bezą, która potrafi być bardzo zdradliwa. 

Odwiedziliśmy też miejsce gdzie powstają niezwykłe, ręcznie robione sztućce. To fabryka HEFRA. Naszym przewodnikiem był wiceprezes zarządu Krystian Zawiślak.

Przystanek Kulinarny z wizytą w fabryce sztućców Hefra

Komunie, wesela, rodzinne obiady - czy to w restauracji, czy też jak najczęściej w przypadku tych ostatnich w domu. Z bliższą i tą trochę dalszą rodziną, Bo jedzenie bardzo wielu z nas, także Paulinie Bandurze z krakowskiej Księgarni pod Globusem kojarzy się właśnie z rodzinnymi spotkaniami - i taką właśnie rodzinną książkę przygotowała.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię