Makové šúľance – SK

Dnes budeme pripravovať ďalšiu rýdzo slovenskú múčnu špecialitu a tentoraz ulahodíme milovníkom sladkých jedál. Makové šúľance sú obľúbeným jedlom nielen tých najmladších, ale aj tých starších.

Čas prípravy: 60 – 90 min
Počet porcií: 3 – 5

Na šúľance potrebujeme:
200 g zemiakov
200 g polohrubej múky
1  vajce
soľ
80g  masla
120 g mletého maku a práškový cukor podľa chuti

V mierne osolenej vode uvaríme v šupke zemiaky. Po vychladnutí ich ošúpeme a pretlačíme cez sitko, prípadne nastrúhame na malom strúhadle.
Pridáme múku, soľ a vajíčko a vymiesime hladké nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí na ruky môžeme pridať ešte trocha múky. Necháme asi 30 min. odstáť.
Cesto si rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru  valčeka hrubého asi ako palec. Valčeky pokrájame na malé kúsky a sformujeme ich do tvaru šúľanca a dáme variť do mierne osolenej vody.
Varíme dovtedy, kým nevyplávajú na povrch. Šúľance vyberieme – najlepšie pomocou nerezového sitka a necháme odkvapkať.  Po odtečení prebytočnej vody dáme uvarené šúľance do misy a polejeme roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme mletým makom, ktorý je zmiešaný s práškovým cukrom.
Namiesto maku môžeme použiť tiež opraženú strúhanku rovnako zmiešanú s práškovým cukrom. Všetkým milovníkom sladkých jedál už len stačí zaželať dobrú chuť.


Makové šúľance – PL (Kluski z gotowanych ziemniaków z makiem na słodko)

Czas gotowania: 60 – 90 min
Ilość porcji: 3 – 5  

Niezbędne składniki:
200 g ziemniaków    
200 g mąki krupczatki
1 jajko
sól
80 g masła
120 g maku mielonego oraz cukier puder w zależności od smaku, jaki kto lubi

Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki obierzemy ze skórki i przeciśniemy przez praskę lub zetrzemy je na tarce z cienkimi oczkami. Dodamy mąki, szczyptę soli, jajko i zagnieciemy ciasto delikatne, nieklejące się do ścianek miski. Jeśli ciasto klei się nadal do rąk, dodamy trochę mąki. Pozostawimy go na około 30 min., żeby odstało.

Ciasto dzielimy na dwie części. Na stolnicy posypanej mąką za pomocą drewnianego wałka rozwałkujemy ciasto do kształtu wałeczka o grubości palca. Wałeczki kroimy na mniejsze kawałki i formujemy w dłoniach lub na desce do pożądanego kształtu „šúľanca“. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Wskazówka – temperatura gotowania wody powinna osiągnąć 100 °C, bo inaczej „šúľance“ nie wypłyną i zostaną przyklejone na dnie garnka. Można dodać także trochę oleju. Gotujemy póki wszystkie „šúľance“ nie wypłyną. Pomieszamy je i wyciągamy z wody najlepiej za pomocą cedzaka ze stali nierdzewnej, odcedzamy, aby woda odciekła. Ugotowane „šúľance“ wkładamy do dużej miski i polewamy roztopionym masłem. Przed podaniem na talerz posypujemy makiem mielonym, który jest zmieszany z cukrem pudrem.

Praktyczna rada - jeśli ktoś nie lubi maku może zamiast niego posypać „šulance” podsmażoną bułką tartą, do której doda także cukier puder.

Wszystkim smakoszom słodkich dań życzymy smacznego!