Kto pamięta rożki od Górnisiewicza? Albo placki szewskie? Chałki wigilijne czy chleb zakopiański? Mistrz piekarski Jerzy Górnisiewicz wspomina swoje narzędzia pracy. Dlaczego mocą chleba jest zakwas? #Reportaż w @RadioKrakow
— ewa szkurlat (@EwaSzkurlat) September 11, 2025
https://t.co/oiO7zVDvHX
Kto pamięta rożki od Górnisiewicza? Albo ich słynne placki szewskie czy tzw. pershingi? To znikające dziedzictwo Krakowa. Receptury, przekazywane z ojca na syna, rozmyły się w pamięci, a historycy nie odnaleźli zapisków z przepisami. Skoro chleb to "tylko" mąka, woda, zakwas i sól, to dlaczego dziś tak trudno o pachnący bochenek z chrupiąca skórką? Historia piekarstwa jest wpleciona w historię Polski i Krakowa. Warto o tym pamiętać.
O sztuce produkcji chleba opowiada Jerzy Górnisiewicz.