Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Yerba mate w Przystanku Kulinarnym

W pierwszym w nowym roku Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o yerba mate. Napój z liści ostrokrzewu paragrawajskiego jest poważną konkurencją dla kawy i herbaty. Odgania zmęczenie i senność, dodaje energii, wzmacnia koncentrację, jest naturalnym energetykiem i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. W yerbie jest cały zestaw witamin z grupy B, a także C i E. Do tego doskonale wpływa na przemianę materii (przy zrzucaniu zbędnych kilogramów yerba jest jak złoto). Przez świat yerby poprowadził na Paweł Piwowar, który od lat zgłębia tajemnice tego napoju, jest jego wielkim entuzjastą, sprowadza różne gatunki yerby do Polski.

W pierwszej części programu rozmawialiśmy o tym czym jest yerba mate, skąd pochodzi i dlaczego się ją pije. Nasz gość opowiedział też o tym, jak zaczęła się jego przygoda z yerbą

W drugiej części audycji Paweł Piwowar podał przepis na przyrządzenie yerby. Ważnych jest kilka rzeczy, między innymi temperatura wody którą zalewamy susz. Paweł swoją wiedzą dzieli się także w internecie. Można go obserwować na FB

https://www.facebook.com/dobrezielepl

Kolejną książką, która trafiła na naszą przystankową półkę była książka podróżnicza "Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku". To pozycja dla miłośników dalekich podróży, w dodatku rowerowych. Paulina Bandura gorąco polecała ją tym, którzy lubią reportaże i lubią słuchać o ludzkich historiach

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię