Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i życie w czasach przesytu

W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym, czy to wszystko co mamy jest nam potrzebne do tego byśmy zdrowi na ciele i duchu byli. Są tacy którzy w powrocie do zwykłości – do starych metod – widzą wyjście z sytuacji. I takich ludzi jest coraz więcej. To ludzie którzy dają drugie życie ubraniom, trzymają się z daleka od żywności przetworzonej, unikają agresywnych środków chemicznych w domu. Czy zatem mamy nie korzystac z dobrodziejstw, które daje cywilizacja, ze zdobyczy nauki? Korzystać, ale z rozsądkiem, wtedy kiedy to jest konieczne, a nie gdy wypływa tylko i wylącznie z naszej próżności, lenistwa czy łakomstwa. I wtedy gdy nie da się inaczej.

O tym jak wyrzucić z domu szkodliwą, agresywną chemię, której używamy rozmawialiśmy z Ewą Kozioł autorką bloga Zielony Zagonek – która przekonuje – wystarczą trzy skałdniki z kuchennej szafki by dom był wystarczająco czysty.

Jak pozbyć się złych zwyczajów żywieniowych a wprowadzić te dobre – budując naturalną odporność radziła dietetyk kliniczny Karzyna Turek- Kawecka, która pracuje z pacjentami bariatrycznymi – ludźmi z otyłościa olbrzymią – i wypracowuje z nimi nowe nawyki żywieniowe.

Na finał programu jak zwykle była książka od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem - tym razem książka  dla początkujących minimalistów.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię