Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i smaki Armenii

Armenia, kraj na rozdrożu świata, z piękną, choć też tragiczną historią, ale też kraj niezwykłej urody oraz świetnej kuchni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o potrawach i produktach dostępnych tylko w Armenii. Kto raz ich zakosztował, już zawsze będzie za nimi tęsknił. Naszym przewodnikiem po świecie ormiańskich smaków był Mariusz Kapczyński dziennikarz winiarski, a także redaktor naczelny portalu Vinisfera.

fot: Mariusz Kapczyński

Na koniec programu w kulinarną podróż zabrała Państwa również Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, a to za sprawą książki "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu", książki która jest sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny.

Ormianie to takie nasze bratnie dusze - mieszka ich w Polsce około osiemdziesięciu tysięcy. To mniejszość, żyjąca w naszym kraju od setek lat - od jedenastego wieku. Ale w ostatnich latach wzajemne więzi dodatkowo zaczęły się jeszcze bardziej zacieśniać. Na czym polega ta bliskość, co łączy Polaków i Ormian - tym razem okiem Ormianina mieszkającego w Polsce - opowiadał ambasador Armenii w Polsce Samvel Mkrtchian.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię