"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!
- A
- A
- A
Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.Komentarze (0)
Najnowsze
-
17:00
Lista Niezapomnianych Przebojów. Not: 1535 z 08.09.2024 r.
-
15:47
Tłumy na 26. Marszu Jamników
-
15:09
Najbardziej rozszczekana impreza w kraju jest właśnie tu!
-
15:08
Dożynki - od archaicznych obrzędów po stadionowe imprezy
-
13:01
To absolutny rekord! Marsz Jamników przyciągnął do Krakowa tłumy
-
11:58
Długowłose, kolorowe, czekoladki, szczeniaki i psi seniorzy na 26. Marszu Jamników
-
10:36
Jest gorzej niż w 2015 roku. "Sytuacja będzie się pogarszać"
-
10:20
Najpierw pies, potem dziecko. Jak przygotować psa na pojawienie się noworodka?
-
10:02
To już dziś! Kraków opanowały jamniki i ich wielbiciele RELACJA
-
08:39
Oszustwa, cyberataki, wyciek danych - firmy tracą miliardy złotych
-
11:39
Pies mówiący ludzkim głosem? To już było. Naukowcy zapragnęli czegoś więcej
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze