Będzie można także zobaczyć, jakich warunków potrzebuje do życia ekologiczna dynia i na ile sposobów można ją przyrządzić.

Igołomia-Wawerzeńczyce jest uznawana za zagłębie warzywne Małopolski. Nie sposób przejechać drogą krajową nr 79, która przebiega przez tę gminę, by nie zatrzymać się przy skrzynkach z lokalnymi uprawami, które wystawiają przed domami mieszkańcy.

Są setki odmian dyni, w Polsce mamy ok. 20 gatunków. Można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Dynie z Wawrzeńczyc cenią także krakowscy restauratorzy. Zamawiają określone odmiany dyni, z których przygotowują specyficzne potrawy


- mówi Henryk Jończyk – zastępca wójta gminy Igołomia-Wawrzeńczyce.

Jarmark Dyniowy w Igołomii-Wawerzeńczycach odbędzie się po raz drugi. Rozpocznie się w najbliższą niedzielę o 15.00 przed budynkiem Centrum Kultury i Promocji w tej gminie.