Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Czy jesz te warzywa jesienią? TOP5 sezonowych produktów

Jesień obfituje w pyszne owoce i warzywa, z których możesz wyczarować smakowite potrawy. Warto korzystać z sezonowych produktów, bo ich wartości odżywcze często wzmacniają odporność, są bogate w składniki odżywcze i naprawdę dobrze smakują. Przekonaj się, jakie warzywa i owoce wybierać jesienią.

Dynia – królowa jesieni

Nie ma drugiego produktu, który tak bardzo kojarzy się z jesienią, jak dynia. To prawdziwa królowa, która zachwyca smakiem, uniwersalnością oraz bogactwem składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A w postaci beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Oprócz tego dynia jest bogata w błonnik, dzięki temu pozytywnie wpływa na trawienie. 

Dynia świetnie sprawdzi się, jako główny składnik zup, deserów, gulaszów warzywnych czy też chrupiących placuszków.

Jarmuż – polski superfood

Czy wiesz, że jarmuż to jedno z najbardziej odżywczych warzyw liściastych? Zawiera mnóstwo witamin C i K, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego koniecznie sięgnij po te polskie superfoods jesienią, gdy dodatkowo liście jarmużu są bardziej kruche i mniej gorzkie. Jarmuż możesz wykorzystać na wiele sposobów np. do sałatek i koktajli.

Jeśli masz problem z włączeniem warzyw do codziennej diety, to rozwiązaniem może być dieta pudełkowa Kraków, Wrocław czy Rzeszów. Przede wszystkim dlatego, że warzywa są częstym składnikiem potraw oferowanych przez cateringi dietetyczne.

Burak – dla lepszej kondycji serca

Jesień to sezon na buraki, które stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C. Dodatkowo buraki są bogate w azotany, które mogą obniżać ciśnienie krwi i wspomagają zdrowie serca. Zwróć też uwagę na to, że buraki poprawiają wydolność fizyczną, więc to niezastąpiony element zdrowej diety u sportowców.

Z buraków możesz przyrządzić naprawdę smakowite potrawy – od popularnego barszczu, aż po pożywne smoothie czy też wykorzystać go jako składnik sałatek.

Jabłka – prosto z polskich sadów

Pachnące, chrupiące i soczyste jabłka – masz na nie ochotę? Jesień to właśnie ten moment, gdy powinieneś sięgać po jabłka prosto z polskich sadów. Jednak nie tylko smak zachęca do wybrania tych owoców. Na uwagę zasługują też ich wartości odżywcze – jabłka stanowią doskonałe źródło błonnika, a szczególnie pektyn, które wspierają trawienie i regulują poziom cholesterolu. Zawierają również witaminę C, dzięki czemu wzmacniają odporność. 

Jabłka z powodzeniem możesz jeść na surowo, dodać je do owsianki, upiec z nich pyszne ciasta, a nawet dodawać do sałatek. 

Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego od Zdrowy Catering  >> https://www.zdrowycatering.pl/ i odbierz kod rabatowy na 15%!

Marchew – doskonałe źródło beta-karotenu

Zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce wybierać jesienią? Koniecznie sięgnij po marchew, która jesienią jest jeszcze słodsza i bardziej chrupiąca. Oprócz wybornego smaku zachwyca też bogactwem składników odżywczych. To świetne źródło beta-karotenu oraz witaminy A.

Wykorzystaj marchew jako składnik pysznych soków, zrób z niej świeżą surówkę lub dodaj do dań jednogarnkowych.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię