Festiwal został podzielony na dwie strefy. W sekcji „Movie” - w dużej sali kina - widzowie przez dwa dni będą mogli obejrzeć jedne z najciekawszych filmów na temat gotowania. Zobaczą słynne restauracje, szefów kuchni i ich podróże w poszukiwaniu inspiracji. W sekcji „Szama” uczestnicy spróbują specjałów z food trucków ustawionych na parkingu przy ulicy Dunin-Wąsowicza.
Z oferty obu tych stref będzie można skorzystać po zakupie biletu w cenie 15 zł.
Na czas festiwalu w jednej z sal kameralnych zaaranżowana zostanie specjalna strefa dla dzieci, gdzie mali kinomaniacy będą mogli, pod okiem opiekunów, przez cały dzień oglądać filmy dla najmłodszych. Wstęp wolny!
Smak dobrego kina
W sobotę 14 września Kino Kijów, zabierze nas w dokumentalną podróż do Nomy, kultowej restauracji w starej dzielnicy Kopenhagi. Właściciel Nomy, w poszukiwaniu inspiracji do tworzenia kolejnych wizjonerskich miejsc na kulinarnej mapie świata, wyrusza w podróż do Japonii i Australii. Trochę później twórcy Knife Skills opowiedzą o restauracji Edwins, której personel stanowią byli więźniowie.
W niedzielę 15 września wraz z trzema hiszpańskimi restauratorami, braćmi Roca, wyruszymy w podróż do jednej z kolebek światowej gastronomii – Turcji. Niezwykły dokument Bracia Roca na tureckim szlaku przedstawia pięć tygodni spędzonych za Bosforem i stanowi zapis zdobywania doświadczeń kulinarnych.
Filmowe zakończenie festiwalu to Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata, czyli historia niezwykłego chłopca, który w wieku 12 lat otworzył we własnym domu klub kolacyjny (a menu może mu pozazdrościć niejeden nagradzany lokal). Dzieło Camerona Yatesa to opowieść nie tylko o samorodnym talencie i pasji, ale także o rodzicielstwie i skomplikowanych relacjach rodzinnych.
Plan projekcji
14 września
15.30 Noma: My Perfect Storm
17.30 Knife Skills
15 września
15.30 Bracia Roca na tureckim szlaku
18.00 Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata
materiały prasowe/sp