Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:04
Czym są inwestycje emocjonalne?
-
22:00
Na Wawelu w czasie i przestrzeni - sztuka konceptualna w murach królewskiej rezydencji
-
20:08
Zburzą najstarszy dom handlowy w Tarnowie? Apartamentowiec w miejsce "Świtu"
-
19:41
Kościuszko na Politechnice. Uczelnia uczciła swojego patrona muralem
-
19:00
Rozbój w parku Jalu Kurka: policja szuka sprawców
-
18:51
Stan rynku nieruchomości w Krakowie – analiza cen w 2025 roku
-
18:11
Wisła górą w Płocku i Niepołomicach
-
16:58
Gdy kultura się boi. Cancel culture w krakowskiej Cricotece?
-
16:30
Krakowscy muzealnicy o kradzieży w Luwrze. Czy nasze zbiory są bezpieczne?
-
16:10
Turcja na Bałkanach: między soft power a sprzedażą dronów
-
15:52
Trzeci most na Sole prawie gotowy. To bardzo dobra wiadomość dla Oświęcimia
-
15:23
Zamiast wulgaryzmów – sztuka. Murale zmieniają Osiedle Chemików w Oświęcimiu. ZDJĘCIA
-
14:47
Będą nowe żaluzje w Sukiennicach. Wykonają je rzemieślnicy z Pragi