|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

W audycji "Kuchnia od kuchni": Crema di mascarpone

Mascarpone, trochę owoców (by zachować pozory, że deser może być zdrowy) i kawałek czekolady (dla tych, którzy mają gdzieś pozory)... Niebo w gębie!

Posłuchaj audycji "Kuchnia od kuchni"

Fot. Bartek Kieżun


Audycja "Kuchni od kuchni" - niedziela, godz. 10:50. Zapraszamy!


 

Składniki:
    4 łyżki cukru
    2 jajka „zerówki”
    1 kieliszek arancello (najlepiej – ale jeśli nie ma, może być grappa albo cointreau)
    250 g mascarpone
    owoce (by zachować pozory, że deser może być zdrowy)
    kawałek czekolady (dla tych, którzy mają gdzieś pozory)

Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy kieliszek alkoholu. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Dokładamy mascarpone i krótko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, by połączyć składniki (zbyt długie ubijanie spowoduje płynięcie mascarpone i nici z deseru!). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, łopatką, łączymy z masą. Owoce, na przykład maliny albo jagody (zwane w Małopolsce borówkami), wrzucamy do salaterek i przykrywamy kremem. Ozdabiamy owocami albo czekoladą. Albo jednym i drugim! I… i jesteśmy w niebie!

 

Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun

0%
0%