"Kuchnia od kuchni", niedziela, godz. 10:50. Zapraszamy!
Składniki:
300 g kasztanów jadalnych
150 ml słodkiej śmietany 30%
120 g cukru plus 2 łyżki
170 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka „zerówki”
1 łyżeczka esencji waniliowej
Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Gotujemy w niewielkiej ilości wody około pół godziny, do miękkości. Gorące obieramy ze skórki. Wrzucamy do miski, wlewamy śmietanę i wsypujemy 2 łyżki cukru. Miksujemy blenderem na gładką masę. Masło topimy w rondelku z czekoladą – najlepiej w kąpieli wodnej. Po krótkim przestudzeniu mieszamy z masą z kasztanów. Jajka z cukrem ubijamy na puch, doprawiamy wanilią i mieszamy z czekoladą z kasztanami. Wylewamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun