- A
- A
- A
Zapomnieliśmy o głąbiku krakowskim i wężymordzie - niesłusznie!
- Chwalimy szparagi, kupujemy nawet specjalne garnki do ich gotowania, a przecież mieliśmy głąbik krakowski - sałatę łodygową, która w smaku przypomina szparagi i ma znakomite wartości odżywcze. Do czasów wojennych głąbik uprawiany był w okolicach Krakowa, a dzisiaj prawie nikt o nim nie pamięta. Drugim takim niesłusznie zapomnianym specjałem jest wężymord - mówi dr Gabriela Zięć z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która wraz z dr Marcinem Gadochą opowiada o tradycjach kulinarnych Krakowa, wśród których są oczywiście i chleb prądnicki, i obwarzanek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:42
Tarnowska Arena Jaskółka bez stałego najemcy. Pożegnanie z ukraińskimi siatkarzami oznacza kłopoty?
-
15:40
Wojskowy śmigłowiec może zastąpić zepsutą maszynę TOPR. Są też rozmowy o zakupie nowego śmigłowca
-
15:23
Kraków: zaginął 16-letni Dominik Gandyk - Świętek
-
15:17
PKP Cargo planuje zwolnienia grupowe; pracę może stracić do 2429 osób do września 2026 r.
-
14:54
Dzien otwarty w najstarszym pogotowiu ratunkowym w Polsce
-
14:47
Największy żydowski cmentarz w Polsce czeka na remont. To mogiła w lesie Buczyna pod Tarnowem
-
13:59
Zakłócone posiedzenie sądu w sprawie działacza PiS. Interweniowała policja
-
12:34
Wybory, inwestycje i sukces UJ. Głosujemy na wyczyn i blamaż tygodnia
-
12:14
Małopolska bez ostrzeżeń przed burzą. Co się stało?
-
12:00
Jak sprawdzić biuro podróży przed wyjazdem na wakacje?
-
11:52
Czy Zielony Ład i zielona transformacja oznaczają to samo?
-
11:29
S7 przez Kraków? „Nie” radnych kontra „jeszcze nic nie przesądziliśmy” GDDKiA
-
10:09
Piotr Sieklucki: "Robienie teatru na własnych zasadach, jest czymś pięknym"