- A
- A
- A
Zapomnieliśmy o głąbiku krakowskim i wężymordzie - niesłusznie!
- Chwalimy szparagi, kupujemy nawet specjalne garnki do ich gotowania, a przecież mieliśmy głąbik krakowski - sałatę łodygową, która w smaku przypomina szparagi i ma znakomite wartości odżywcze. Do czasów wojennych głąbik uprawiany był w okolicach Krakowa, a dzisiaj prawie nikt o nim nie pamięta. Drugim takim niesłusznie zapomnianym specjałem jest wężymord - mówi dr Gabriela Zięć z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która wraz z dr Marcinem Gadochą opowiada o tradycjach kulinarnych Krakowa, wśród których są oczywiście i chleb prądnicki, i obwarzanek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:05
Depresja – słowo, które coraz częściej słyszymy
-
21:05
Kraków: czołowe zderzenie na skrzyżowaniu al. Kijowskiej i ul. Kazimierza Wielkiego
-
20:19
Owocobranie – radosne święto plonów, ale nie dla wszystkich
-
18:58
Bachowskie wyznanie wiary. Finał Muzyki w Starym Krakowie
-
18:12
"Naród się zagubił". Intrygujące premiery w Teatrze im. J. Słowackiego
-
17:49
Zmarł Ryszard Otręba, jeden z najwybitniejszych krakowskich grafików
-
17:25
Śledczy przesłuchają matkę 5-latka, który zginął w tragicznym wypadku w Chrzanowie
-
17:00
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1582 z 7.09.2025
-
16:19
Budowa ekranów akustycznych na A4. Przygotujmy się na utrudnienia
-
15:21
Kościół katolicki ma dwóch nowych świętych. Jeden z nich to "Boży influencer", pierwszy święty wśród millenialsów
-
13:01
Rekordowo dłuuuugi Marsz Jamników. Za rok bijemy rekord Guinnessa!
-
12:55
Za nami 27. Marsz Jamników! Za rok rekord Guinnessa!
-
11:53
Policja przesłuchała pierwszych świadków śmiertelnego wypadku z udziałem pięciolatka