W pierwszej części Przystanku skupiliśmy się na historiach serowarskich, na tym co znaczy dobry ser i czym różni się ser wytwarzany rzemieślniczo od tego wytwarzanego w sposób przemysłowy, co powoduje że tak bardzo różnią się smakiem.
- A
- A
- A
SERdecznie w Przystanku Kulinarnym
Smaki, zapachy, konsystencje. Ser w wielu krajach na świecie ma liczne grono wielbicieli. Jest w czym wybierać, bo rodzajów serów jest kilka tysięcy. Ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania, sery możemy podzielić na m.in.: podpuszczkowe, twarde, półtwarde, z porostem i przerostem pleśni, dojrzewające i niedojrzewające. Za serami stoją wielowiekowe tradycje, serowarskie umiejętności, także piękne historie. O serach oraz o ludziach i zwierzętach, dzięki którym sery powstają rozmawiałam z Caroliną Pietyrą i Kamilem Wernickim, którzy napisali książkę "Ser, Dojrzewający przewodnik dla koneserów".
W drugiej części programu, goście opowiadali o wielkich targach serów, które co dwa lata odbywają się w Paryżu. Przyjeżdżają na nie serowarzy z całego świata. Rozmawialiśmy też o książce, którą Carolina i Kamil napisali, były też porady praktyczne, czyli jak skomponować deskę serów.

Na finał Przystanku Paulina Bandura zaproponowała książkę o komponowaniu tzw. misek, czyli potraw, skupiających w sobie wiele róznych produktów.
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:09
Po raz pierwszy w historii: obywatele UE objęci sankcjami Unii
-
20:20
Jak wybrać bluzę na trekking, żeby nie zmarznąć i nie przegrzać się na szlaku? 5 praktycznych wskazówek
-
20:07
Wątroba – jak o nią dbać na co dzień?
-
19:52
Mieszkańcy południa Krakowa nie chcą S7 pod oknami. GDDKiA uspokaja
-
19:15
Tragedia w Tatrach: Turysta zmarł z wychłodzenia pod Kopą Kondracką
-
18:46
W Krakowie walczą o tytuł AMP w koszykówce. Poziom jak zwykle bardzo wysoki
-
18:33
16-latek, który śmiertelnie ranił rówieśnika w Tarnowie, wyjdzie na wolność. Ruszył proces przed sądem rodzinnym
-
17:14
Na terenie AGH odsłonięto pomnik Tajnej Organizacji Nauczycielskiej
-
17:05
French Open: Iga Świątek awansowała do 1/8 finału
-
16:52
Wiadomo kto pokieruje szpitalem Żeromskiego w Krakowie
-
16:51
Spotkanie wokół książki „Góry, pagórki, przykryjcie nas – analiza opowieści Wilamowian o volksliście i powojennych prześladowaniach” | Tymoteusz Król
-
16:49
Wystawa "Kruche obrazy/ Fragile Images" |oprowadzania kuratorskie
-
16:47
Dzień Dziecka na Skałce