Gospodarze Koziarni Jadwiga, Marcin i Kuba Lorkowie opowiadali o tym co oferuje Beskid Wyspowy, jakie kulinarne niezwykłości można spotkać tylko tutaj, a także o niezwykłym bogactwie regionu.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny w Ogniu
Przystanek Kulinarny gościł w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia, gdzie Kolektyw Ogień zebrał się na comiesięcznym wielkim gotowaniu, nomen omen na ogniu. Rozmawialiśmy o tym skąd wziął się pomysł na Ogień, jaka idea mu przyświeca i co takiego niezwykłego jest w tym miejscu.
Posłuchaj rozmowy z Alexem Baronem i Rafałem Bernatowitzem
Posłuchaj rozmowy z Pavlem Portoyanem, Przemkiem Błaszczykiem, Agnieszką Kraszewską i Bartoszem Wilczyńskim
Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą
Członkowie Kolektywu Ogień Alex Baron, szef kuchni nowo uruchomionej restauracji Zoni w Warszawie oraz Rafał Bernatowitz, mistrz kompozycji potraw rybnych opowiadali co tak niezwykłego jest w Ogniu, dlaczego dla ludzi tak atrakcyjny jest powrót do jedzenia w naturalnej formie i co zabierają stąd do domu, czego tam z pewnością nie uświadczą.
O tym jakie tajemnice kryje w sobie ogień zdradzał ogniomistrz Pavel Portyan. Przemek Błaszczyk, szef kuchni Maniana w Chorzowie i finalista Top Chefa przyznawał, że w porównaniu do gotowania w nowoczesnej kuchni, gotowanie na ogniu to wielkie wyzwanie. Agnieszka Kraszewska mówiła o tym co tak pociągającego jest w takim pierwotnym gotowaniu na ogniu, a Bartosz Wilczyński, promotor kulinarny opowiadał odradzaniu się prawdziwej kuchni w Polsce.
Jak zwykle w programie była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
14:25
Najwyżej położona Pasterka w Polsce na Wiktorówkach
-
13:21
Jedna z krakowskich tradycji przerwana. Kwiaciarki nie złożyły życzeń Adasiowi
-
13:05
Co im wyszeptał las?
-
12:18
Światło w mroku. Monika Dudek o zimie, świętach i powrocie do istoty tradycji
-
12:00
Filozofia na tropie Kevina, który został sam w domu. Co chce nam powiedzieć nieśmiertelny świąteczny klasyk?
-
10:53
W Zakopanem święta w śnieżnej scenerii. Trudne warunki na tatrzańskich szlakach
-
10:22
W Kopalni Soli w Wieliczce oraz Bochni już rozpoczęli świętowanie Bożego Narodzenia
-
09:52
Straż pożarna ostrzega przed pożarami podczas świąt. Winna jest głównie... nieuwaga
-
09:31
Wiek to tylko liczba. Krzysztof Cugowski w świątecznej rozmowie w Radiu Kraków
-
08:59
Car słucha bajek. Putin i samonapędzający się błąd Kremla
-
08:36
Kraków chce w kosmos. Prezydent Miszalski ze specjalną prośbą do premiera Tuska
-
07:52
Etnografka: Choinka to następczyni podłaźniczki