- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny odkrywa smak Gruzji
Jaki jest smak Gruzji? Egzotyczny, oszałamiająco bogaty, tak jak jej licząca wiele tysięcy lat historia. To właśnie Gruzja jest kolebką światowego winiarstwa. Osiem tysięcy lat, na tyle ocenia się (popartą naukowymi dowodami i odkryciami archeologicznymi) historię tworzenia wina na terenie Gruzji. Sami Gruzini bardzo poważnie do wina podchodzą, robiąc je zgodnie z naturalnym rytmem natury, nie zakłócając tego procesu chemią. Podobnie jest z kuchnią. Jej podstawą są dobre, naturalne produkty, intensywne przyprawy, dojrzewające na słońcu warzywa i owoce oraz mięso. Mięso wymieniam na końcu, ponieważ Gruzini jedzą przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców oraz potraw mącznych z serem. Wegetarianin oraz weganin nie będą musieli w Gruzji głodować. Po Gruzji podróżowałam na zaproszenie ტურიზმის ეროვნული ადმინისტრაცია • Georgian National Tourism Administration z grupą dziennikarzy i blogerów. A moim gościem w pierwszym z cyklu programów o Gruzji jest Gruzin, fantastycznie mówiący po polsku, Dawid Pakhuridze. Dawid jest winiarzem, znawcą historii a także przewodnikiem turystycznym. Jest także znawcą kuchni. Dzięki niemu poznałam smak gruzińskiej kuchni luksusowej, ale też przydrożnej. W każdym przypadku byłam zachwycona prostotą, naturalnością, smakiem.W tym programie rozmawiamy o tym jak smakuje Gruzja, czym pachnie, za co można ją pokochać i dlaczego warto tam pojechać.
Najnowsze
-
17:15
KOMIKS | "Przesilenie" Joanny Ave Sępek
-
17:06
Mastercard OFF CAMERA - kino niezależne znów w Krakowie. Znamy szczegóły programu
-
16:46
Czy wprowadzenie zakazu sprzedaży napojów alkoholowych na stacjach benzynowych ma sens?
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px
-
18:05
73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B
-
16:37
Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb
-
16:13
RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…
-
15:12
Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd