- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny odkrywa Kuchmistrzostwo
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. Czerniecki, był kuchmistrzem Lubomirskich, a jego książka spisana została na Zamku w Wiśniczu w Małopolsce. Niedawno jednak historycy odkryli jeszcze starszą książkę, wydaną w języku polskim w 1540 roku w Krakowie. To “Kuchmistrzostwo, albo potraw zebranie”. Jakie ta cenna książka zawiera przepisy, czego możemy dowiedzieć się z niej nie tylko o dawnej kuchni polskiej, ale także o panujących wtedy zwyczajach, rozmawiałam z prof. Jarosławem Dumanowskim, kierownikiem Zakładu Historii Nowożytnej, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
W pełnym historycznych odkryć programie Paulina Bandura polecała książkę o odkryciach kulinarnych w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:19
Śmiertelny wypadek na Rysach i wychłodzeni Hiszpanie na Szpiglasowej Przełęczy
-
18:25
W pełnym rozkwicie. Zobacz najpiękniejsze zdjęcia pól rzepaku
-
17:34
Tajemnicza torebka pełna pieniędzy. Policja wciąż szuka właściciela
-
17:17
Znamy herb i dewizę Papieża Leona XIV
-
16:19
W hotelu przy ul. Reymonta w Krakowie znaleziono dwa ciała
-
15:56
Aktywiści i ekolodzy walczą o lepszą ochronę krakowskiego lasu łęgowego
-
13:39
Morderstwo w Skale: mężczyzna przyznał się do zabicia matki
-
13:21
Jest akt oskarżenia ws. napadu na bank w Krakowie sprzed 16 lat
-
13:10
Koncert Ivo Pogorelicha w Krakowie: "dziwne doznanie, wstrząsające"
-
12:02
Radziecka sonda weszła w atmosferę Ziemi. Polska Agencja Kosmiczna wydała komunikat
-
22:05
Istoty pozaludzkie.Co daje status osoby prawnej?