Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny odkrywa Kuchmistrzostwo

Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. Czerniecki, był kuchmistrzem Lubomirskich, a jego książka spisana została na Zamku w Wiśniczu w Małopolsce. Niedawno jednak historycy odkryli jeszcze starszą książkę, wydaną w języku polskim w 1540 roku w Krakowie. To “Kuchmistrzostwo, albo potraw zebranie”. Jakie ta cenna książka zawiera przepisy, czego możemy dowiedzieć się z niej nie tylko o dawnej kuchni polskiej, ale także o panujących wtedy zwyczajach, rozmawiałam z prof. Jarosławem Dumanowskim, kierownikiem Zakładu Historii Nowożytnej, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.

Fot. Andrzej Romański/ dzięki uprzejmości gościa programu

Posłuchaj rozmowy z prof. Jarosławem Dumanowskim


W pełnym historycznych odkryć programie Paulina Bandura polecała książkę o odkryciach kulinarnych w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Posłuchaj Pauliny Bandury Paulina Bandura z Mają Dutkiewicz

Paulina Bandura z Mają Dutkiewicz

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię