Doktor Paulina Kramarz z Instytutu Nauki o Środowisku na Uniwersytecie Jagiellońskim, członkini stowarzyszenia Nauka dla Przyrody przedstawiła mroczne fakty i wyjaśniała jak nasze zachcianki - choćby na truskawki w środku zimy, a także nadmierne jedzenie mięsa niszczą planetę. Podkreślała także, że sami godzimy się na jedzenie żywności gorszej jakości.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym jak to co jemy wpływa na klimat
Dzisiejsza Ziemia przypomina śmiertelnie chorego pacjenta, któremu możemy zaoferować albo agresywną terapię, albo współczucie i opiekę paliatywną – tak coraz częściej mówią ekolodzy i klimatolodzy. I dodają, że to pułapka, w którą sami się zapędziliśmy – wyznając konsumpcjonizm bez granic. To błędne koło, a raczej łańcuch, którego ogniwami jesteśmy my sami. Przyczyniamy się do zmian klimatycznych naszymi przyzwyczajeniami konsumpcyjnymi, marnowaniem ale także tym co jemy. Dzień po kolejnym światowym młodzieżowym strajku klimatycznym mającym na celu zwrócenie uwagi jak działalność człowieka zmienia klimat i jakie już są i mogą być tego konsekwencje w sobotnim Przystanku Kulinarnym zadaliśmy pytanie jaki wpływ na klimat ma to, co jemy. Namalowaliśmy dosyć mroczny obraz naszego talerza i kulinarnych przyzwyczajeń, pokazaliśmy ciemną stronę przemysłu spożywczego, ale mówiliśmy też o alternatywach i tym, że nie wszystko jeszcze stracone.
O tym jak zasobożerni jesteśmy, jak nie oglądamy się na Matkę Ziemię, ale też o tym, że wciąż nie jest jeszcze za późno i zmiany w naszych kulinarnych przyzwyczajeniach mogą pomóc naszej planecie mówił Michał Kuźmiński, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”, a także pasjonat kulinariów i autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej” .
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia wstrząsającą książkę - reportaż, pokazującą bezwzględność wielkiego przemysłu spożywczego.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
12:01
Zmarła Małgorzata Kołpa, rektor Akademii Tarnowskiej
-
11:17
Nie żyje Brigitte Bardot. Słynna francuska aktorka miała 91 lat
-
10:48
Komunikacja miejska w Krakowie wraca do normalnych rozkładów jazdy, ale tylko na trzy dni
-
09:27
Zima wróciła do Beskidu Sądeckiego. Na nartach pojeździmy na Jaworzynie Krynickiej i w Tyliczu
-
09:15
Dom jak port. Rodzina Majerczyków z Chabówki
-
08:13
Tatry. Polscy turyści uratowali 21-letniego obywatela Węgier, który utknął na skalnym filarze
-
07:46
Kardynał Grzegorz Ryś ma nowych współpracowników - osobistego sekretarza i kanclerza
-
07:21
"Stary niedźwiedź"... wcale nie śpi. Drapieżnik spacerował między turystami w Dolinie Kościeliskiej
-
07:03
Spadnie śnieg, mocno powieje, temperatura lekko na minusie - taka będzie niedziela w Małopolsce
-
21:41
Barwny korowód kolędników przeszedł ulicami Krakowa
-
20:54
Sprawdź, jak słuchać nowej produkcji Radia Kraków "Grimmersive. Bracia Grimm dla dorosłych"
-
20:33
Jak powstały baśnie braci Grimm: bez pruderii i bez morału
-
17:19
Pochód kolędniczy przeszedł ulicami Krakowa. Barwne kolędowanie od Rydlówki po Rynek
-
16:40
To był rewelacyjny koncert Marcina Maseckiego w Radiu Kraków. Teraz retransmisja w TVP Kultura