Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Wielkanoc

W Przystanku Kulinarnym na Wielkanoc w czasach szczególnego rygoru związanego z pandemią koronawirusa mówiliśmy o jednym z symboli nierozerwalnie związanych z Wielkanocą - jajku, O jajku rozmawialiśmy z punktu widzenia naukowego i kulturowego. Zabraliśmy też Państwa do...kurnika.

O jajku z naukowego punktu widzenia, o tym co o nim wiemy, a co jeszcze pozostaje tajemnicą rozmawialiśmy z doktorem Krzysztofem Andresem z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Bożena Sawicka, ekspertka od kuchni azjatyckiej, opowiadała o jajkach, jakie na naszych polskich stołach nie goszczą lub goszczą bardzo rzadko.

Odwiedziliśmy też kurnik, w którym szczęśliwe życie wiodą kury zielononóżki. To Słoneczna Zagroda pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.

Pani Lucyna pokazała nam też pisklaki zielononóżek, które jak sama mówi z uśmiechem, przypominają jej trochę...dziki.

A na koniec programu zapytaliśmy o Państwa pomysł na jajko.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię