O jajku z naukowego punktu widzenia, o tym co o nim wiemy, a co jeszcze pozostaje tajemnicą rozmawialiśmy z doktorem Krzysztofem Andresem z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wielkanoc
W Przystanku Kulinarnym na Wielkanoc w czasach szczególnego rygoru związanego z pandemią koronawirusa mówiliśmy o jednym z symboli nierozerwalnie związanych z Wielkanocą - jajku, O jajku rozmawialiśmy z punktu widzenia naukowego i kulturowego. Zabraliśmy też Państwa do...kurnika.
Bożena Sawicka, ekspertka od kuchni azjatyckiej, opowiadała o jajkach, jakie na naszych polskich stołach nie goszczą lub goszczą bardzo rzadko.

Odwiedziliśmy też kurnik, w którym szczęśliwe życie wiodą kury zielononóżki. To Słoneczna Zagroda pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.

Pani Lucyna pokazała nam też pisklaki zielononóżek, które jak sama mówi z uśmiechem, przypominają jej trochę...dziki.

A na koniec programu zapytaliśmy o Państwa pomysł na jajko.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:16
Pomoc psychologiczna dla dzieci i młodzieży zawieszona. Szpitale ratują sytuację z własnych środków
-
16:41
Czy Schengen się kończy? Polityka, migranci i populizm
-
16:10
Iga Świątek wygrywa Wimbledon, a Kraków wciąż bez kortów. „Leżymy z infrastrukturą” – mówi trener Michał Kostecki
-
15:47
Policja uważa, że Tarnów jest bezpiecznym miastem. Po piątkowych wydarzeniach będzie jednak więcej patroli!
-
15:22
30-letni Dariusz Sumek miał coś wspólnego ze śmiercią 94-latka? Poszukuje go policja. ZDJĘCIE, RYOSPIS
-
13:33
Sławosz Uznański-Wiśniewski wraca na Ziemię w kapsule Dragon
-
12:41
Czy wielojęzyczność to przeszkoda? Mózg dziecka kocha wyzwania
-
12:13
Wybiorą "Króla roweru"!
-
12:03
Tarnów: dwie osoby zatrzymane po dźgnięciu nożem 17-latka
-
11:25
Właściciel sklepów Biedronka i 32 firmy transportowe odpowiedzą za zmowę
-
10:09
Afrykańczyk, który swoje miejsce do życia odnalazł w Zatorze
-
07:40
Czym jest Dead Internet Theory?