Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Bryndzové halušky

W audycji "Prameń" przepisy tradycyjnych potraw kuchni słowackiej. Gotować będziemy razem z gospodynią domową Hanką – „bryndzové halušky” (słowacką potrawę narodową).

Słowackie danie narodowe „Bryndzové halušky“

Bryndzové halušky (PL):

Bryndzové halušky (kluski z surowych ziemniaków)

Czas gotowania: 45 - 60 min

Ilość

porcji: 4 - 5

SKŁADNIKI:

700 g ziemniaków

500 g mąki krupczatki

50 g boczku

120 g bryndzy

120 ml śmietany 12%

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

Najpierw w dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli a póki się woda zagotuje przygotujemy ciasto na „haluszki“. Obrane i umyte ziemniaki zetrzemy na tarce z cienkimi oczkami, dodamy trochę soli, mąki i zmieszamy. Jeżeli ziemniaki mają w sobie dużo wody i ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, żeby zrobiło się gęstsze. Najlepiej dodawać mąki po trochę i jedną „haluszkę“ ugotować próbnie w wodzie i spróbować. Nie może się rozklejać i musi być kształtna oraz miękka. Jeśli ciasto ma już odpowiednią konsystencję wyjmujemy je z miski i za pomocą drewnianej łyżki przeciskamy przez durszlak. Używamy specjalnego metalowego durszlaka do „haluszek“ z grubymi oczkami. Praktyczna rada! – Durszlak można trochę podgrzać nad gorącą parą, żeby się ciasto na durszlaku nie kleiło.

Do wody dodajemy trochę oleju, żeby się „haluszki“ nie sklejały. Następnie należy je przemieszać i zaczekać aż wypłyną. Krótko je pogotujemy, pomieszamy i odcedzamy z wody do dużej misy. Bryndzę wymieszamy razem ze śmietaną i połączymy z „haluszkami“.

Wcześniej pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnie i smażymy, żeby był chrupiący.

„Haluszki” wymieszamy z bryndzą i śmietaną, wyłożymy na talerz i udekorujemy skwarkami z usmażonego boczku.

Wskazówki! Jeśli ktoś lubi, może zamiast boczku posypać „haluszki“ świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego! 

 

Bryndzové halušky (SK):

Čas: 45 – 60 min

Počet porcií: 4 - 5

Na prípravu halušiek potrebujeme:

700 g zemiakov

500 g hladkej múky, môže byť aj polohrubá

50 g údenej slaniny

120 g bryndze

120 ml smotany – 12 %

Trocha soli

 

Najskôr do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu a kým nám zovrie, pripravíme cesto na halušky. Očistené a umyté zemiaky nastrúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, hladkú múku a poriadne premiešame. Veľmi záleží od kvality zemiakov. Ak obsahujú veľa vody a cesto sa nám zdá riedke, zahustíme ho ešte podľa potreby hrubou múkou do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie príliš... Najlepší spôsob je zahusťovať postupne a vždy jednu malú halušku skúsiť samú uvariť vo vode a ochutnať. Nesmie sa rozpadnúť, musí držať tvar, ale zároveň byť mäkká. Následne odoberieme z misky kus cesta, ktoré pretláčame do vriacej vody pomocou varechy cez sitko na halušky. Do vody môžeme pridať trochu oleja, aby sa halušky nelepili. Používame špeciálne nerezové sito s veľkými otvormi. Praktická rada – sitko trochu nahrejeme nad teplou parou, aby sa cesto nelepilo. Premiešame varechou a počkáme, kým halušky vyplávajú na povrch.

Krátko povaríme, premiešame varechou a postupne povyberáme do väčšej hlbšej nádoby. Bryndzu zmiešame so smotanou a následne vmiešame do halušiek.

Slaninu nakrájame na drobnejšie rezance, prípadne štvorčeky. ktoré potom osmahneme na panvici.

Halušky zmiešané s bryndzou dáme na tanier a vrch posypeme opraženou slaninkou.

Dobrú chuť! 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię