Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

O czym mówią nam książki kulinarne?

Światowy Dzień Książki, który co roku przypada 23 kwietnia, to okazja do podsumowań, prezentowania statystyk dotyczących czytelnictwa oraz utyskiwania nad tym dlaczego tak mało czytamy. Według ostatniego badania, statystycznie jedną książkę na rok! W Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o czytaniu z przyjemnością literatury kulinarnej, a składają się na nią zarówno książki kucharskie, z przepisami oraz książki mówiące o jedzeniu w kontekście kultury, tradycji i sztuki. W Przystanku Kulinarnym gościliśmy Jarzynovą, Dominikę Wójciak, szefową kuchni, znaną edukatorkę kulinarną oraz autorkę książek.

Dominika Wójciak, Jarzynova w studiu Radia Kraków

Książka to nie tylko rzecz, to nowe doświadczenia. To spojrzenie na kulturę danego czasu, to mnóstwo informacji - mówiła Dominika w pierwszej części programu opowiadają o swoim bogatym księgozbiorze

Czego można nauczyć się z książek kulinarnych i dlaczego nie tylko gotowania. Dominika Wójciak opowiadała o swoich ulubionych książkach, które wprowadzają w świat smaków, pomagają mądrze podróżować. Opowiadała też o tym, jak się pisze własną książkę kulinarną.

"Dlaczego jemy rośliny. Sekrety owoców, warzyw i zbóż". Taką książkę, skierowaną głównie do dzieci polecała nasza przystankowa księgarka Paulina Bandura

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię