- A
- A
- A
Miniprzewodnik po Wysowej
Wody lecznicze, kultura i historia Łemków oraz charakterystyczne dla krajobrazu Beskidu Niskiego cerkwie. Wysowa zaprasza!Rozlewnia wód mineralnych – to to miejsce, w którym butelkuje się wodę i wysyła w dalszą podróż. Naszym przewodnikiem był Grzegorz Wacek, dyrektor ds. produkcyjno-handlowych.

Wysowa-Zdrój to uzdrowisko o tradycjach sięgających średniowiecza, które posiada w swoich zasobach wody mineralne o zróżnicowanych właściwościach. Aktualnie czynnych jest 12 źródeł, z których część dostępna jest w Pijalni Wód Mineralnych w centralnej części Parku Zdrojowego, w okolicy którego znajdują się rodzinne place zabaw oraz miejsca odpoczynku. Pijalnia została oddana do użytku w 2006 r. Zaprojektowano ją w miejscu i na wzór dawnej pijalni wód mineralnych, która w latach 60. uległa spaleniu, w oparciu o dostępne materiały archiwalne.

Oprócz naturalnego piękna tych słabo zaludnionych terenów turysta znajdzie tutaj również ślady historii: zabytkowe budowle architektury sakralnej (drewniane cerkwie i kościoły), cmentarze z I wojny światowej, zabytkowe układy architektoniczne łemkowskich wsi, przydrożne krzyże i kapliczki.
Cerkiew w Kwiatoniu pod wezwaniem Świętej Paraskewy, została wzniesiona w drugiej połowie XVII w. Świątynia jest klasycznym przykładem łemkowskiej architektury cerkiewnej, a ze względu na swoje proporcje uważana za jedną z najpiękniejszych cerkwi w Polsce. We wnętrzu zachowało się bogate wyposażenie z XVIII i XIX w., utrzymane w tradycji późnobarokowej. W 2013 roku została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Kuchnia łemkowska łączy w sobie wpływy polskie, rusińskie, węgierskie i słowackie. To kuchnia chłopska, typowa karpacka. Często na stole pojawiały się potrawy jarskie. Mięso serwowano tylko przy dużych okazjach. Ważnym elementem tej kuchni są kiszonki różnego rodzaju. Prawdziwą pasjonatką tej tradycyjnej kuchni łemkowskiej jest Irena Sulicz, szefowa kuchni Gościnnej Chaty. Przyrządziła fuczki, czyli placki z kiszoną kapustą i kiszeniaki to rodzaj gołąbków, też – a jakże - z kiszoną kapustą.

Okolice Wysowej to także artyści i rzemieślnicy. Mówimy dużo o gotowaniu i dobrym jedzeniu, ale żeby przyrządzić smaczne potrawy, trzeba mieć odpowiednie narzędzia. Mówi się, że dobry szef kuchni powinien mieć dobre noże, ale my dorzucimy do tego coś jeszcze - powinien mieć też dobre łyżki. W nieodległej Nowicy swój warsztat ma Piotr Michniak, łyżkarz. Co ważne, łyżkarz z pokolenia na pokolenie.

Pobliski zbiornik wodny w Klimkówce daje duże możliwości w zakresie uprawiania sportów wodnych. To tutaj swoją szkołę SportSoul założyła Magdalena Tabiś, surferka i instruktorka, która wcześniej szkoliła amatorów na Półwyspie Helskim.

Centrum Produktu Turystycznego i Kulturowego Beskidu Gorlickiego w Wysowej –Zdroju organizuje m.in. warsztaty, szkolenia, prelekcje z prezentacjami multimedialnymi, konferencje, spotkania tematyczne, kursy, degustacje tradycyjnych potraw, wystawy twórców ludowych i wiele innych. Budynek powstał w wyniku realizacji projektu współpracy pn. „Poznaj, szanuj, rozwijaj”. Centrum jest miejscem służącym zachowaniu wieloletnich tradycji, w którym znajdować się będą m.in. materiały promocyjne, eksponaty, a także informacja na temat produktów i usług lokalnych oraz promocja oferty turystycznej tj. bazy noclegowo-wypoczynkowej, zasobów przyrodniczo-kulturalnych, imprez kulturalnych, rekreacyjnych.

Hucuły to niewielkie, prymitywne koniki górskie. Są jedną z najstarszych polskich ras o skonsolidowanym genotypie. Są doskonałymi stępakami pod wierzch. Nie wiadomo, jakie jest pochodzenie rasy koni huculskiej. Nazwę swą wywodzą od górali ruskich- Hucułów, ludności o specyficznej kulturze, dla których koni odgrywały bardzo ważną rolę w życiu codziennym

To idealne miejsce do wypoczynku. Park został zmodernizowany i powiększony. Powstały nowe alejki, amfiteatr, fontanna oraz altany i miejsca wypoczynku.
Partnerzy


Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”