- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:12
Coraz mniej nowosądeczan. Przed władzami miasta trudne decyzje
-
19:34
Dezinformacja. "Mamy w Polsce, wśród znanych polityków, rosyjską i białoruską agenturę wpływu"
-
17:41
Polscy hokeiści z pierwszą porażką na MŚ dywizji 1A
-
17:31
Nie ma już utrudnień na Zakopiance w Mogilanach
-
17:20
Radni chcą połączenia dwóch krakowskich szkół, rodzice i uczniowie protestują
-
16:31
Premiera nowego muralu Mikołaja Rejsa już 7 maja!
-
16:11
Koniec utrudnień po wypadku na A4
-
16:10
Półfinał dla Igi! Polka wygrała z Madison Keys w Madrycie
-
15:35
Zwolnienie lekarskie online – jak otrzymać L4 przez internet szybko i legalnie?
-
15:30
Jak zabrać się za zwalczanie moli spożywczych? Odpowiadamy!
-
15:30
Prof. Hubert Huras: „Decyzja o zakończeniu ciąży musi być podejmowana w zgodzie z pacjentką"
-
15:26
Uchwała ws. opłaty miejscowej w Zakopanem nieważna. Ale burmistrz nakazał pobieranie daniny
-
15:24
„W szerokim kadrze”. W Bunkrze Sztuki największa od lat wystawa komiksu