- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:32
Dwukierunkowa czy nie? Spór o remont Starowiślnej
-
19:52
Tarnów: mieszkańcy wybrali projekty Budżetu Obywatelskiego. Najwięcej głosów dla biblioteki
-
19:37
100 dni do otwarcia zimowych igrzysk olimpijskich w Mediolanie i Cortinie d’Ampezzo
-
19:21
Policja w Limanowej poszukuje 40-letniego Krzysztofa Lacha
-
19:17
Legendy światowej piłki ponownie w Polsce!
-
18:54
Gen. Bogusław Pacek: redukcja wojsk USA we wschodniej Europie to zły sygnał dla NATO
-
16:51
Wirtualna jama ustna, prawdziwy dentysta. Jak Instytut Stomatologii UJ CM wykorzystaje najnowsze technologie
-
16:11
O Kantorze bez postumentów
-
15:39
Tarnów planuje łączenie szkół. Rodzice i nauczyciele protestują
-
15:29
Anna Dymna: "Ludzie z niepełnosprawnością traktują słowa jak największych przyjaciół"
-
14:45
Korepetycje z edukacji zdrowotnej. Lekcja 3: Białko w diecie. Fakty i mity
-
14:13
Koniec galerii handlowych w Krakowie? Miasto już rozmawia z inwestorami