- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:04
Nowe zasady w języku polskim. "Jedziemy Fordem, mijamy Kościół Mariacki, jesteśmy Krakowianami"
-
17:21
Przejście wysokiego ryzyka. Mieszkańcy czekają na kładkę i chodzą przez tory kolejowe
-
16:21
Bagatela w nowej aranżacji - witraże zamiast okien, większe foyer, obrotowa scena
-
15:46
MPK i miasto Kraków idą do sądu. Chodzi o działkę przy ul. Puszkarskiej
-
15:30
Ewakuacja szkoły w Wadowicach. Wszystko przez... doświadczenia podczas lekcji chemii
-
15:01
Jest oficjalna data ingresu do katedry na Wawelu nowego metropolity krakowskiego
-
14:51
"Étoile". Taneczna opowieść na dwóch kontynentach
-
14:41
Szczepanowice. Nie udało się uratować życia potrąconego 11-latka
-
14:33
„Ogrodnik” – spektakl Teatru IMKA
-
14:18
Sprawcy dywersji na kolei poszukiwani. ZDJĘCIA
-
12:10
Po zmianie metropolity krakowskiego. "Tygodnik Powszechny" wróci na Wiślną?