- A
- A
- A
Czyste mięso bez udziału zwierząt rośnie w podkrakowskim laboratorium
W języku angielskim mówi się o "animal free meat","cultured meat", "lab grown meat". W języku polskim kłopot z nazewnictwem rozwiązujemy hasłem "sztuczne mięso" ale najbardziej adekwatny termin to "czyste mięso" - mówi Prof Katarzyna Ropka-Molik, kierownik Zakładu Biologii Molekularnej Zwierząt Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, Członek Polskiego Towarzystwa Genetycznego, Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego oraz Europejskiej Federacji Nauk o Zwierzętach. W podkrakowskim laboratorium powstaje mięso bez udziału zwierząt chociaż z wykorzystaniem pozyskanych od nich komórek. Podobny produkt można już kupić m.in. w Singapurze i Australii. Do wejścia na rynek z laboratoryjnie wyhodowanym mięsem przymierzają się także firmy europejskie.
Autor:
Anna Piekarczyk
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:15
PŚ we wspinaczce sportowej: Aleksandra Mirosław wygrała w Chamonix i została liderką cyklu
-
09:43
Kościółek św. Heleny w Nowym Sączu ma już nowe ściany. Ruszył montaż więźby dachowej. ZDJĘCIA
-
09:15
Sądeczanie odliczają dni do otwarcia ulicy Krakowskiej. ZDJĘCIA
-
08:55
Dźgnął 17-latka w brzuch. Nożownik z Tarnowa zatrzymany
-
08:40
Był szeroki wjazd, powstał wąziutki przesmyk. Kolejny absurd na remontowanej ulicy Tuchowskiej
-
08:20
Burze z deszczem punktowo do 50 mm. Alert RCB dla Małopolski
-
08:05
Świat, którego już nie ma. 50 lat Sądeckiego Parku Etnograficznego
-
07:48
Piłkarskie Euro kobiet: Polska wygrała z Danią na pożegnanie z turniejem
-
07:27
W niedzielę w Małopolsce nadal deszczowo i pochmurnie, ale będzie ciepło
-
07:00
Dwa pociągi na jednym torze w Małopolsce. Sprawę wyjaśni specjalna komisja
-
20:21
Trwa odbudowa spalonego kościoła Św. Heleny w Nowym Sączu
-
15:05
Pełny uśmiech dla każdego. Implanty stomatologiczne