Miejscowi nie należeli do zamożnych. Zajmowali się m.in. wypasem krów. To właśnie z krowiego mleka, na bazie wiekowej receptury, powstaje "kliszczackie złoto", czyli wędzony ser. Jako ostatni tę tradycję kontynuuje Marcin Małysz. Kiedy nad bacówką unosi się dym, to znaczy, że można spotkać gospodarza.
W Kliszczackiej Bacówce pod Kotoniem spotkamy się także z gospodyniami i gospodarzem z KGW Pcim, Stróża i Trzebunia oraz z Dariuszem Tylkiem, prezesem Lokalnej Organizacji Turystycznej Myślenicka Brama Beskidów. Skarby Małopolski w Radiu Kraków, sobota 11 marca o 18:05. Zaprasza Magdalena Zbylut-Wiśniewska.
- A
- A
- A
#109 - Kliszczacka Bacówka pod Kotoniem
Górale kliszczaccy zamieszkują teren pomiędzy Myślenicami, Suchą Beskidzką i Rabką-Zdrój. To grupa przejściowa góralsko-lachowska. Nazwę "Kliszczacy" podał Wincenty Pol w 1851 roku. Poeta wskazał na związek z wycięciem nogawki portek, określanym "kliszczem".
crop_free
1
/ 22
Autor:
Magdalena Zbylut-Wiśniewska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:42
Noblista Abdulrazak Gurnah i pisarze z całego świata na 17. Festiwalu Conrada w Krakowie
-
19:35
Ewolucja zatrzymana? Dlaczego człowiek i pies osiągnęli swoje optimum
-
17:35
Radni PiS apelują o rządowe wsparcie dla Krakowa. Urząd miasta odpowiada: „To polityczny oportunizm”
-
17:10
Polska i Niemcy – mury czy mosty? Germanista z UJ: „Musimy nauczyć się twardych relacji”
-
16:23
Szpitale na froncie wojny hybrydowej. Jak bronić się przed cyberatakami?
-
16:18
„Nie chcemy magazynów energii pod domem”. Mieszkańcy Myślachowic protestują przeciw inwestycji
-
15:27
Naczelnik tarnowskiej drogówki złapany za przekroczenie prędkości. Przyjął mandat i został odwołany
-
15:24
Prokuratura umorzyła śledztwo przeciwko byłemu prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu
-
14:57
Nowy klub Kwadrat, park, zalew. Politechnika Krakowska wychodzi do ludzi