Miejscowi nie należeli do zamożnych. Zajmowali się m.in. wypasem krów. To właśnie z krowiego mleka, na bazie wiekowej receptury, powstaje "kliszczackie złoto", czyli wędzony ser. Jako ostatni tę tradycję kontynuuje Marcin Małysz. Kiedy nad bacówką unosi się dym, to znaczy, że można spotkać gospodarza.
W Kliszczackiej Bacówce pod Kotoniem spotkamy się także z gospodyniami i gospodarzem z KGW Pcim, Stróża i Trzebunia oraz z Dariuszem Tylkiem, prezesem Lokalnej Organizacji Turystycznej Myślenicka Brama Beskidów. Skarby Małopolski w Radiu Kraków, sobota 11 marca o 18:05. Zaprasza Magdalena Zbylut-Wiśniewska.
- A
- A
- A
#109 - Kliszczacka Bacówka pod Kotoniem
Górale kliszczaccy zamieszkują teren pomiędzy Myślenicami, Suchą Beskidzką i Rabką-Zdrój. To grupa przejściowa góralsko-lachowska. Nazwę "Kliszczacy" podał Wincenty Pol w 1851 roku. Poeta wskazał na związek z wycięciem nogawki portek, określanym "kliszczem".
crop_free
1
/ 22
Autor:
Magdalena Zbylut-Wiśniewska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:55
Nie tylko na wnuczka. Jak możemy zostać oszukani?
-
20:02
Vive l’Art - XI Salon ZPAP OK w Pałacu Sztuki - otwarty
-
19:51
"Złota Rękawica" została w Małopolsce
-
19:51
Komisja Dyscyplinarna uchyliła zawieszenie dyrektora krakowskiego liceum. Zdecydował jeden szczegół
-
18:29
"Biedny", "skromny", "stabilny"? Tarnów ma budżet na 2026 roku
-
17:30
W Krakowie więcej zapłacimy za bilety MPK. Ekspert: to uzasadnione, pod jednym warunkiem
-
17:19
Utrudnienia na drogach Małopolski. Pożar ciężarówki na A4 i kilka kolizji
-
16:42
Tak odblokowali tramwaj na Długiej. Zobacz nagranie
-
16:23
Biometanownia w gminie Skrzyszów raczej nie powstanie. Inwestor może się wycofać
-
15:46
Biblioteka Kraków. 60 fili, jedna karta i coraz więcej nowych przestrzeni dla czytelników
-
15:16
Dlaczego deficyt Krakowa nie musi oznaczać katastrofy. Ekonomista wyjaśnia