Marian Barnaś popędził już owce na hale, 500 zwierząt właśnie rozpoczęło wypas. Z ich mleka będą prawdziwe oscypki, te z unijnym certyfikatem. Baca wypasa owce od dawna, fachu uczył go tata. Bacówka Barnasia jest malutka, ale wystarczy, żeby robić w niej sery. Będzie się tym zajmował do jesieni.
Prawdziwego, dobrego oscypka ceper kupi tylko w bacówce. Tu chłopy robią ser z owczego mleka
- przekonuje Barnaś.
Ceny prawdziwych oscypków dużo się nie zmieniły w porównaniu z ubiegłym rokiem - za jednego oscypka trzeba zapłacić od 50 do 80 złotych.
W tym roku województwo małopolskie przeznaczyło prawie dwa miliony złotych na projekt kulturowego wypasu owiec. Chodzi w nim o ochronę bioróżnorodności oraz zachowanie tradycyjnego krajobrazu górskiego. Związek Podhalan zamierza prowadzić wypas kulturowy w takich regionach jak: Babia Góra, Orawa, Gorce, Spisz, Pieniny i Małe Pieniny, Podhale, region nowosądecki, gorlicki oraz limanowski.