- A
- A
- A
Ponad stu wystawców na Europejskich Targach Produktów Regionalnych
Ponad stu wystawców z różnych krajów Europy prezentuje tradycyjnie wytwarzaną żywność podczas 8. Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Wydarzenie potrwa do 15 sierpnia."Rynek tradycyjnie wytwarzanych żywnościowych produktów, to znaczy takich, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od setek lat w Polsce cały czas się rozwija, a właściwie powraca w świadomości konsumentów. Są to produkty najwyższej jakości, bez chemicznych dodatków o niezwykłych walorach smakowych i przede wszystkim zdrowe" - powiedziała dyrektorka Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki Helena Buńda.
Targi są okazją do promocji zdrowej żywności, a konsumenci mogą je na miejscu nabyć i nawiązać kontakty z producentami, gdyż takiej żywności nie znajdziemy w zwykłych supermarketach. Są to produkty posiadające tak zwane oznaczenie geograficzne, które jest chronione w całej Unii Europejskiej. Produkty posiadające takie oznaczenie mogą być produkowane tylko przez lokalnych wytwórców z szeregiem obostrzeń. Takim sztandarowym produktem w Polsce jest oscypek, obok bryndzy i jagnięciny, ale na liście są nie tylko produkty z Podhala.
Edyta Molik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przekonywała, że produkty regionalne to „tożsamość w zjednoczonej Europie, gdzie każdy produkt regionalny jest małą ojczyzną świadczącą o wyjątkowości regionalnej”.
„Zwłaszcza jak mówimy o Ziemi Podhalańskiej, to tutaj do gór przypisane jest pasterstwo - tradycyjna produkcja, która w Karpatach funkcjonuje od wielu wieków, a za tym idzie produkcja oscypka i innych owczych produktów” – mówiła Molik.
Jak wyjaśniła, obecnie czynione są starania, aby przekonywać konsumentów do sięgania po produkty wytwarzane tradycyjnie.
„Te produkty mają swoją cenę i nigdy nie powinny być fałszowane, co się zdarza. Musimy również nadal przekonywać konsumentów, że te produkty są bardzo zdrowe. Jeżeli będziemy sięgać po produkty z mleka owczego czy jagnięciny czy również wyroby wełniane, to również będzie powodowało, że zwiększy się pogłowie owiec i będzie to napędzało całą gospodarkę owczarską, która jest bardzo ważna, bo owce pracują na rzecz ochrony krajobrazu, wpływają na bioróżnorodność” – podkreśliła Molik.
PAP/bp
Komentarze (0)
Najnowsze
-
17:07
Titanic jako mit nowoczesności. Technologia, klasa i miłość
-
17:00
Miłość, klasa i katastrofa. Titanic bez hollywoodzkiego lukru
-
16:01
"Światy" - tradycyjne ludowe ozdoby choinkowe wykonane z opłatków
-
14:55
Białe święta w Tatrach
-
13:21
Sąsiedzi i odwiedzający są przekonani, że tę szopkę widać nawet z kosmosu!
-
13:13
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami i gołoledzią. Niebezpiecznie na drogach i w Tatrach
-
12:53
To może być najjaśniejszy dom w regionie. Liczba lampek przyprawia o zawrót głowy!
-
12:37
Najstarsza kolęda związana z ziemiami polskimi. Świąteczny skarb w Bibliotece Jagiellońskiej
-
12:00
To największa żywa szopka w regionie sądeckim
-
11:52
Żywa szopka w Biegonicach
-
11:10
Świąteczna atrakcja Tarnowa: żywa szopka u Bernardynów znów otwarta
-
11:00
Nie wiesz, którą książkę czytać w przerwie świątecznej? Podpowiadamy
-
10:57
Słońce nad Tatrami, ale na szlakach ślisko i niebezpiecznie
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze