Kolejne poczęstunki, złożone z karpia i wegetariańskiej kapusty z grochem, odbędą się: 3 grudnia na placu Inwalidów, 5 grudnia przy rondzie Mogilskim, 8 grudnia na Rynku Podgórskim, 10 grudnia na placu Wolnica i 12 grudnia na Rynku Głównym.
- To szósta edycja. Każdego roku cieszy się powodzeniem wśród mieszkańców i turystów, a zwłaszcza wśród osób ewidentnie potrzebujących, dla których to jedyna okazja, aby skosztować tradycyjnych potraw wigilijnych – powiedziała we wtorek PAP rzeczniczka Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie Agnieszka Pers.
Tak jak w latach poprzednich, tak i w tym roku poczęstunek – łącznie ok. 10 tys. porcji i średnio 1,5 tys. na jedną lokalizację – przygotowało i ufundowało Gospodarstwo Rybackie Dolina Będkowska, którego właścicielami są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie.
Łącznie przez pięć ostatnich edycji Gospodarstwo ufundowało ponad 50 tys. porcji. Największą grupę osób, ustawiających się w kolejce po posiłek, stanowiły osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej.