|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Krakowski obwarzanek doczekał się swojego muzeum

Muzeum Obwarzanka zostanie otwarte w Krakowie w najbliższy weekend. Przy Starym Kleparzu będzie można dowiedzieć się o historii tego specjału, który liczy sobie około sześciuset lat i jest jednym z najpopularniejszych krakowskich przysmaków.

Posłuchaj materiału Martyny Masztalerz

Fot. ilustracyjne RK

Z sezamem, z makiem, z solą. Krakowianie lubią obwarzanki i chętnie je kupują. "Już w okolicy południa, gdy sprzedają ostatnie sztuki, często pytają, czy będzie jeszcze dostawa" - mówiła Radiu Kraków jedna ze sprzedawczyń.

Reporterka Radia Kraków wyruszyła więc w trasę i sprawdziła, jakie - w kwestii obwarzanków - są gusta krakowian. "Wszystkie są dobre!Są smaczne, ale warunek jest jeden - muszą być dobrze wypieczone" - stwierdzili mieszkańcy.

A jaka jest historia obwarzanka? "Pierwsze wzmianki o obwarzanku zanotowano w 1394 roku, ale to nie znaczy, że wcześniej krakowianie nie znali tego wypieku. A data ta pochodzi z rachunków dworu króla Władysława Jagiełły i jego żony Jadwigi. Znajdujemy ją w części poświęconej zakupom na potrzeby stołu - pojawia się informacja o obwarzankach dla królowej" - opowiada dr Marcin Gadocha z Pracowni Badań Krakowianistycznych Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

"Obwarzanek, jego nazwa pochodzi od metody produkcji: od obwarzania ciasta, które po spleceniu podgotowuje się i dopiero później wypieka" - mówił Radiu Kraków Wojciech Siudak, jeden z inicjatorów pomysłu na Muzeum Obwarzanka.

Oprócz wiedzy o pochodzeniu tego specjału, w Muzeum będzie można przyrządzić go własnoręcznie. Wielkie otwarcie planowane jest na niedzielę, na godzinę 17:00.

 

 

(Martyna Masztalerz/ew)

96%
4%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 1

Don Sylvester

Niedziela, 5 listopada 2017, 17:26

Obwarzanek to nie precelek. Precelek to "ósemka i ma nieco inny smak.

Odpowiedz