|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny z jajami

Jednym z najważniejszych atrybutów świąt wielkanocnych jest oczywiście jajko. Jajko pojawia się w wielu mitach, legendach czy świętych historiach. W wielu mitologicznych tekstach to wszechświat mieści się w gigantycznym jajku, stworzonym przez bogów, bądź też powstaje z rozbitego jajka. Także niektórzy bogowie czy herosi z mitologii greckiej wykluli się z jaja. Jajko jest tak ważne, że…..było bohaterem świątecznego Przystanka Kulinarnego. Zaczęliśmy go od wizyty ….oczywiście w kurniku - takim prawdziwym, gdzie kury mają wolność, siedzą na grzędach wysłanych czystą słomą i znoszą jaja... czyli Słonecznej Zagrody Pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.

Posłuchaj rozmowy z Panią Lucyną Gaweł

Jajko zawsze kojarzone jest z początkiem, zarodkiem, a jednocześnie z czymś, co dopiero zapowiada właściwe życie; to uniwersalny symbol życia, chyba najbardziej czytelny i oczywisty spośród wszystkich symboli. A w Słonecznej Zagrodzie u  Pani  Lucyny Gaweł  właśnie wykluły się  pisklaki 

Posłuchaj rozmowy z Panią Lucyną Gaweł

Jajko jako takie od dawna jest badane przez naukowców – pytaliśmy więc doktora Krzysztofa Andresa z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie o zalety jajka i czy jest jeszcze coś czego o jajku nie wiemy. 

 

Posluchaj rozmowy z Krzysztofem Andresem

Doktor Krzysztof Andres z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie przywołał ojczyznę kury czyli Chiny – zajrzeliśmy więc na chiński i inne azjatyckie stoły by sprawdzić jak tam serwowane jest jajko - a naszy przewodnikiem była Bożena Stawicka, specjalistka kuchni azjatyckiej.

 

Posłuchaj rozmowy z Bożeną Stawicką

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę - i Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%