Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i olimpijska sportowa dieta

Według najnowszych sondaży skoki narciarskie są ulubioną dyscypliną sportową Polaków. Pod względem popularności właśnie wyprzedziły piłkę nożną. Pierwsze miejsce wśród najpopularniejszych sportowców od lat należy do Adama Małysza, który z karierą skoczka narciarskiego pożegnał się już wiele lat temu. W latach, kiedy święcił największe sukcesy pomogła mu...dieta i słynna już bułka z bananem. O diecie zawodowych sportowców i tym jak różna może być w zależności od uprawianej dyscypliny rozmawialiśmy z profesorem Jerzym Żołądźiem z katedry fizjologii i biochemii Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.

O blaskach i cieniach sportowej diety, a także o tym, czy zawodnicy na Igrzyskach Olimpijskich mają szanse by skosztować lokalnych specjałów opowiadał Paweł Zygmunt łyżwiarz szybki, olimpijczyk, wielokrotny mistrz Polski, czterokrotny uczestnik Igrzysk Olimpijskich. 

Sprawdziliśmy też koreańskie smaki, których ze względu na ścisłą dietę zawodnicy na Igrzyskach spróbować raczej nie będą mogli. Ich tropem wyruszyła nasza reporterka Teresa Gut, a jej przewodnikiem był Jakub Grzybkowski, kucharz z krakowskiej restauracji Oriental Spoon.

A ponieważ ferie sprzyjają zimowym sportom postanowiliśmy sprawdzić co króluje w tak zwanym "stokowym" menu.  Kulinarne wybory narciarzy komentował profesor Jerzy Żołądź, rozwiewając mity i powszechne przekonanie o tym, że możemy sobie pozwolić na więcej bo przecież na nartach nadmiar kalorii spalimy.

Jak zwykle w programie Przystanek Kulinarny była też książka polecana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię