|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i olimpijska sportowa dieta

Według najnowszych sondaży skoki narciarskie są ulubioną dyscypliną sportową Polaków. Pod względem popularności właśnie wyprzedziły piłkę nożną. Pierwsze miejsce wśród najpopularniejszych sportowców od lat należy do Adama Małysza, który z karierą skoczka narciarskiego pożegnał się już wiele lat temu. W latach, kiedy święcił największe sukcesy pomogła mu...dieta i słynna już bułka z bananem. O diecie zawodowych sportowców i tym jak różna może być w zależności od uprawianej dyscypliny rozmawialiśmy z profesorem Jerzym Żołądźiem z katedry fizjologii i biochemii Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.

Posłuchaj rozmowy z profesorem Jerzym Żołądziem

O blaskach i cieniach sportowej diety, a także o tym, czy zawodnicy na Igrzyskach Olimpijskich mają szanse by skosztować lokalnych specjałów opowiadał Paweł Zygmunt łyżwiarz szybki, olimpijczyk, wielokrotny mistrz Polski, czterokrotny uczestnik Igrzysk Olimpijskich. 

Posłuchaj rozmowy z PawłemZygmuntem

Sprawdziliśmy też koreańskie smaki, których ze względu na ścisłą dietę zawodnicy na Igrzyskach spróbować raczej nie będą mogli. Ich tropem wyruszyła nasza reporterka Teresa Gut, a jej przewodnikiem był Jakub Grzybkowski, kucharz z krakowskiej restauracji Oriental Spoon.

Posłuchaj rozmowy z Jakubem Grzybkowskim

A ponieważ ferie sprzyjają zimowym sportom postanowiliśmy sprawdzić co króluje w tak zwanym "stokowym" menu.  Kulinarne wybory narciarzy komentował profesor Jerzy Żołądź, rozwiewając mity i powszechne przekonanie o tym, że możemy sobie pozwolić na więcej bo przecież na nartach nadmiar kalorii spalimy.

Posłuchaj rozmowy z profesorem Jerzym Żołądziem

Jak zwykle w programie Przystanek Kulinarny była też książka polecana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą.

100%
0%