|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

W audycji "Kuchnia od kuchni" przepis na żeberka z oliwkami

W "Kuchni od kuchni" czas na wieprzowinę. Przepis, który prezentujemy, nasz radiowy doradca przywiózł z Florencji.

Posłuchaj audycji "Kuchnia od kuchni"

Fot. Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, Kukbuk


Audycja "Kuchnia od kuchni", niedziela, 10:50. Zapraszamy!


"Żeberka z oliwkami"

 

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

sól i pieprz do smaku

50 ml oliwy

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 spore gałązki rozmarynu

100 ml czerwonego wina

750 g pomidorów

150 g czarnych oliwek z pestkami

 

Żeberka dzielimy na kawałki, po dwie kostki każdy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej zioła z czosnkiem. Dokładamy żeberka i na sporym ogniu rumienimy je z obu stron. Wlewamy na patelnię wino i dusimy przez kwadrans, po czym dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 2 godzin, do miękkości. Gdyby sos zgęstniał za bardzo, można dodać odrobinę wina. Na koniec wrzucamy oliwki i dusimy jeszcze przez chwilę. Latem jako dodatek wystarczy zielona sałata! Zimą podajemy z dobrym chlebem albo z purée z fasoli, albo z polentą.

 

Przepis autorstwa Bartka Kieżuna, Krakowskiego Makaroniarza, Kukbuka

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0