|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Keczup z cukinii

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Fot: Beata Orlik, Kuchnia w zieleni

Składniki:

1,5 kg cukinii bez skóry i pestek (ja miałam młode i małe cukinie, więc środek zostawiałam)

0,5 kg cebuli

garść soli


Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, całość mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na całą noc.


Dodatkowo

1 szklanka octu

ok. 500 g koncentratu

ok. 1 i 2/3 szklanki cukru (ewentualnie możemy dodać troszkę więcej, ale najpierw spróbujmy)

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli nie lubicie zbyt ostrego ketchupu, można pominąć)


Cukinię, która puściła soki przez noc wkładamy do garnka. Nie odciskamy. Dusimy, aż cukinia zmięknie. Następnie, taką cukinię blendujemy. Z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, cukier, papryki. Całość gotujemy ok. 25-30 minut często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet, zagotowujemy całość (ja gotowałam ok. 10 minut na wolnym ogniu, aby ketchup nie był zbyt płynny).

Ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków.

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0