|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Granita di fragole

W audycji "Kuchnia od kuchni" pora na truskawki, z których możemy przygotować przepyszne kulinarne cuda.

Posłuchaj Marleny Zając i Bartka Kieżuna

Granita di fragole. Fot. Bartek Kieżun

Składniki dla 8 osób:

    kilogram dojrzałych truskawek
    200 g cukru
    50 ml arancello, marsali albo grappy
    250 ml wody

Wszystkie składniki blendujemy razem tak długo, aby na dnie nie zostały już żadne kryształki cukru. Nie za długo jednak! Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do zamrażalnika na sześć do ośmiu godzin. Mieszamy co 45 minut, rozbijając stwardniałe fragmenty. Granita będzie gotowa, gdy zacznie przypominać w strukturze mokry śnieg! Najfajniej podać ją z klasyczną kruszonką upieczoną w czasie, gdy granita się mroziła. Kruszonkę rozsypujemy na talerzu, a na środku układamy lody. Inny sposób to wepchnięcie do szklaneczki, koniecznie z czubem!

Można wyeliminować alkohol! – też będzie pysznie!

 

Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz 

 

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0