Jest jednym z mięs używanych w kuchni europejskich – obecnie głównie na południu Europy. Bardzo popularna we Włoszech na Wielkanocnych stołach, w Mongolii i w krajach gdzie religią dominującą jest islam. W Polsce niestety wciąż bardzo rzadko pojawia się na naszych stołach ze względu na wysoką cenę ale i z powodu przekonania że mięso baranie jest niesmaczne. Tymczasem nic bardziej mylnego jagnięcina to mięso delikatne dla koneserów.

Ważne aby przyrządzać mięso jagnięce, a nie baraninę. Bardzo często dla poprawy smaku mięsa stosuje się marynowanie m.in. w zsiadłym mleku. Tu ważny jest czas obróbki - minimum 12 godzin.

Przepis na jagnięcinę – znakomita jest jagnięcina pieczona. Udziec jagnięcy marynujemy w specjalnym marynatach, potem ledwo solimy i dodajemy rozmaryn. Można dodać jarzyny - marchwekę i pietruszkę i piec w specjalnej foli.
Podajemy z grulami czyli z ziemniakami, niektórzy podają również z buncem.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie