- A
- A
- A
Bryjka dziadowska
Rozdrobnione, posiekane, zmielone i następnie rozgotowane ziarno było podstawowym pokarmem rolników. Potrawa syciła, szczególnie przy pracy „w polu”, skuteczniej od suchego wypieku.
Historia bryjki, czyli półproduktu dla placków, sięga odległych czasów. Potrawa pomogła przeżyć człowiekowi wiele trudnych chwil. W jednym z dzieł Katona Starszego, pisarza rzymskiego z przełomu II i III wieku p.n.e., można już znaleźć przepis na jej przygotowanie: Pół miarki czystej pszenicy wsyp do czystego moździerza, potłucz ziarno, odtłucz łuski. Następnie wsyp pszenicę do garnka, dolej czystej wody i gotuj. Jak się zagotuje, dolej stopniowo tyle mleka, aż powstanie gęsta masa .
Bryjka nie zniknęła wraz z pojawieniem się chleba, wręcz przeciwnie - powstały różne sposoby na jej przyrządzenie. W XIX wieku była podstawowym pokarmem wielu rodzin na Sądecczyźnie, szczególnie w rejonie Starego Sącza. Jej popularność spowodowała, że wśród mieszkańców Beskidu Sądeckiego, Stary Sącz zaczęto nazywać Bryjowem. Bryjka starosądecka różni się jednak od bryjki dziwdowskiej tym, że jest podstawowym składnikiem jest wyłącznie mąka żytnia.
O bryjce górale śpiewali:
Jo tyz przecie
ślubnego miłujem,
na rano i wiecór
Bryjke mu gotujem
Kie se bryjki poje
popije zyntycy
do roboty krzepki
i figlów mu sie kce
Składniki
mąka razowa pszenna 50 dkg
woda 2 L
ziemniak
sól 1 łyżeczka
słonina, boczek 20 dkg
kwaśne mleko
Sposób przyrządzenia
Wodę zagotować z solą. Zmniejszyć ogień i powoli dodawać rozdrobnionego, ugotowanego ziemniaka. Mieszać, aż zgęstnieje. Do drugiego naczynia z wodą wsypać mąkę, dokładnie rozcierając ewentualne grudki. Następnie „rozbełtaną” mąkę dodać do rozgotowanej masy ziemniacznaj. Wszystko razem gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając. Bryjkę wyłożyć na głębokie talerze, w środek wlać tłuszcz wytopiony ze słoniny (razem ze skwarkami i boczkiem). W razie potrzeby posolić. Można podawać z mlekiem słodkim lub kwaśnym. Smacznego!
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

Komentarze (0)
Najnowsze
-
08:09
Strefa płatnego parkowania w Krakowie także w niedzielę. Jest decyzja radnych
-
08:02
W Starym Sączu powstanie biogazownia? Jest pomysł, jest też wielkie "ale"
-
07:41
Diecezja tarnowska ponownie najbardziej rozmodlona w całej Polsce
-
07:19
Choinka przed oknem papieskim w Krakowie rozbłyśnie w tym roku później niż zwykle
-
06:57
Kule niemieckiego żandarma dosięgnęły go w powietrzu. W Brzeszczach upamiętnili amerykańskiego lotnika
-
06:33
Ciepły czwartek z przejaśnieniami w Małopolsce. Noc spokojna, ale chłodniejsza
-
06:05
Pożar domu w Tenczynku. Na szczęście nikt nie ucierpiał
-
19:58
Czy Kraków będzie rejestrował związki jednopłciowe zawarte zagranicą? Aleksander Miszalski pisze do MSWiA
-
19:34
"Pięć Przemian" - nowy mural w Podgórzu. Pierwsza taka praca, której autorką jest kobieta
-
19:10
Pożar hali magazynowej przy ul. Kochanowskiego w Tarnowie
-
18:15
To już pewne: za bilety komunikacji miejskiej w Krakowie zapłacimy więcej
-
17:29
Krakowskie metro znowu z poślizgiem. Co stało się tym razem?
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze