Żywicę możesz uzyskać, zeskrobując krople sączące się z pęknięć drzew, kapiące z ułamanych gałązek lub też w mniejszym stopniu z igliwia, kory i pączków drzew iglastych - sosny, świerku, jodły. Można to robić już w czasie zimy, jakkolowiek najbardziej popularne jest robienie syropu z pąków wiosennych sosny. Zawartość żywicy sprawdzisz naocznie poprzez zbieranie igliwia, czy szczytów gałązek z pączkami. Twoje ręce będą po takiej czynności oblepione substancją żywiczną.
- A
- A
- A
Zbierajmy żywicę
O zaletach zbierania żywicy i wykorzystaniu jej w domowej apteczce i kuchni z Małgorzatą Kaczmarczyk, autorką bloga "Ziołowa wyspa" rozmawia Marzena Florkowska.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:23
Szykuje się kontrola w spółce Trasa Łagiewnicka SA
-
13:59
Wschodnia obwodnica Tarnowa: wiceminister infrastruktury obiecuje zmiany w ustawie
-
13:53
Wielkopowierzchniowe banery wzdłuż wjazdu do Zakopanego będą znikać?
-
13:34
"Tylko jedna lampka wina dla relaksu. Codziennie. Od lat". Alkoholizm, o którym się nie mówi
-
13:03
Słynna „Jordanówka” wkrótce znów będzie służyć mieszkańcom Krakowa
-
12:39
Krakowskie kluby z ważnymi decyzjami. Cracovia sprzedaje, Wisła dzierżawi
-
12:15
„12 małp”. Stołowatość stołu i chichot Dostojewskiego
-
12:10
Prokurator o tragedii w Starej Wsi: „Nie wystarczy ustawa. Bez sygnału od ludzi nic się nie zmieni”
-
11:07
Już ponad 800 policjantów szuka zabójcy ze Starej Wsi. Do akcji wkroczył drugi TUR
-
10:09
"Tylko jedna lampka wina dla relaksu. Codziennie. Od lat". Alkoholizm, o którym się nie mówi
-
07:40
Poszukiwany zabójca widziany na krakowskim lotnisku? "Informujmy służby, ale z głową"
-
10:10
"12 małp". Istota czerwoności, stołowatość stołu