To tylko jedna z intrygujących odsłon Styrii - „zielonych płuc Austrii”, rodzinnych stron Arnolda Schwarzeneggera. Dla nas to także mekka bogatych tradycji termalnych i kulinarnych. Ale więcej o tym niezwykłym landzie Austrii już w najbliższej podróży z „Południkiem Café” (niedziela, godz. 12.05; live także na: https://www.radiokrakow.pl/player/
Przedsmakiem tej wyprawy niech będzie przepis na styryjską zupę na winie.
Schilcherrahmsuppe
Potrzebne produkty: 5 dkg masła, 4 dkg dobrej mąki, 2 żółtka, 1/8 litra kremowej śmietanki, 3/4 l bulionu (z kostki wołowej), 1/4 l wina Schilcher (można zastąpić go jak najbardziej wytrawnym Rieslingiem), cukier, cynamon, gałka muszkatołowa, 2 kromki pieczywa tostowego.
Sposób przygotowania: roztapiamy masło, dodajemy mąkę a potem całość mieszamy na gładką masę; następnie powoli wlewamy bulion i gotujemy 10 minut. Do wina dodajemy 1 łyżeczkę cukru i wlewamy do zupy. Po chwili zdejmujemy zupę z ognia, mieszamy z ukręconym lub dobrze rozprowadzonym żółtkiem i śmietanką. Wszystko doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową. Z pieczywa tostowego robimy na maśle rumiane grzanki i dodajemy je do zupy, którą przybieramy jeszcze odrobiną bitej śmietany.
Elżbieta i Andrzej Lisowscy
„Południk Café” - NIEDZIELA (9 listopada), godz. 12:05; Kraków (live także: https://www.radiokrakow.pl/player/)