W pierwszej części rozmowy Bartek Kieżun opowiadał o tym, czy Hiszpania jest dobra na każdą porę roku, który sezon jest tam najsmaczniejszy, jak Hiszpanie traktują alkohol oraz jak bardzo są dumni ze swojej kuchni
- A
- A
- A
Smak Hiszpanii w Przystanku Kulinarnym
Hiszpania to jedno z ulubionych miejsc naszych wakacyjnych podróży. Słońce, zabytki, sztuka i wspaniała kuchnia. To wszystko mocno nas przyciąga, a w długie zimowe wieczory jest wspaniałym lekarstwem na chandrę. W Przystanku Kulinarnym gościem był Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, to dziennikarz i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Napisał już kilka książek to „Italia do zjedzenia", „Portugalia do zjedzenia" i „Stambuł do zjedzenia". Najnowsza, "Hiszpania do zjedzenia" powalczy o nagrodę World Cookbook Fair - Gourmand International - Gourmand Awards dla najlepszej książki kulinarnej w kategorii Mediterranean.
Hiszpańskie regiony mocno różnią się między sobą, każdy pielęgnuje własne tradycje kulinarne i świąteczne. Bartek Kieżun opowiadał o tych nietypowych tradycjach, ale także o fantastycznych słodkościach, których korzenie tkwią w zamierzchłej przeszłości.
Na półkę w przystankowej bibliotece trafiła książka dla dzieci i ich ów, o tym jak nie dać się porwać wirowi życia. Paulina Bandura poleciła "Slow Down. Zwolnij. 50 opowieści o przyrodzie, ktnosi spokój do zabieganego świata"

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:12
Coraz mniej nowosądeczan. Przed władzami miasta trudne decyzje
-
19:34
Dezinformacja. "Mamy w Polsce, wśród znanych polityków, rosyjską i białoruską agenturę wpływu"
-
17:41
Polscy hokeiści z pierwszą porażką na MŚ dywizji 1A
-
17:31
Nie ma już utrudnień na Zakopiance w Mogilanach
-
17:20
Radni chcą połączenia dwóch krakowskich szkół, rodzice i uczniowie protestują
-
16:31
Premiera nowego muralu Mikołaja Rejsa już 7 maja!
-
16:11
Koniec utrudnień po wypadku na A4
-
16:10
Półfinał dla Igi! Polka wygrała z Madison Keys w Madrycie
-
15:35
Zwolnienie lekarskie online – jak otrzymać L4 przez internet szybko i legalnie?
-
15:30
Jak zabrać się za zwalczanie moli spożywczych? Odpowiadamy!
-
15:30
Prof. Hubert Huras: „Decyzja o zakończeniu ciąży musi być podejmowana w zgodzie z pacjentką"
-
15:26
Uchwała ws. opłaty miejscowej w Zakopanem nieważna. Ale burmistrz nakazał pobieranie daniny
-
15:24
„W szerokim kadrze”. W Bunkrze Sztuki największa od lat wystawa komiksu