- A
- A
- A
"Śledzie" z boczniaka i seleryba, czyli Wigilia u wegan
- Tradycja - jak to ujmował Arnold Gehlen - jest pasem transmisyjnym, którym z przeszłości płyną do nas pewne zachowania, jak np. spotkanie przy stole, ale to, co będziemy jedli w czasie tego spotkania, zależy już tylko od naszej świadomości i wyboru - mówi filozofka prof. Joanna Hańderek. Jak podkreśla, najważniejsze jest to z kim i jak jemy. Wspólne przygotowywanie potrawy, a później biesiadowanie przy stole może być też rozumiane jako czas podarowany drugiej osobie. To święta miłości, kiedy budujemy i odtwarzamy więzi, staje się to jednak dwuznaczne, jeśli robimy to kosztem cierpienia i śmierci zwierząt. Dania wegańskie coraz pewniej wchodzą do powszechnego obiegu. "Seleryba" czy "Śledzie" z boczniaka stają się kulinarnym przebojem nie tylko na wegańskich stołach, o czym w drugiej części programu mówią prowadzący wegańską pracownię cukierniczą Magdalena i Piotr Kiedziuchowie, którym do specjałów kuchni wegańskiej udało się przekonać nawet rodzinę z Podhala.
crop_free
1
/ 2
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:15
Pendolino do Zakopanego. Pierwszy kurs już w październiku
-
16:12
Barbara Orlicz - Szczypuła i Anita Piotrowska na czele Krakowskoego Festiwalu Filmowego
-
15:55
Redyk w Szczawnicy już niebawem. Miejsc w Szczawnicy już nie ma
-
15:45
Zmiany w Zarządzie Dróg Miasta Krakowa. Prezydent Miszalski odwołał dyrektorkę
-
15:22
Nowe warianty S7 z Krakowa do Myślenic znów z poślizgiem. "Chcemy dobrze się przygotować"
-
14:46
Szymon Bałek znów wygrywa z Uniwersytetem Rolniczym. NSA oddalił skargę uczelni
-
14:39
Tarnowski kompozytor zasłonił tarnowską kamienicę
-
14:15
Darknet pod lupą. Cztery osoby zatrzymane w Małopolsce i na Śląsku
-
14:13
Korowódka dębówka, niewielki motylek, którego gąsienica zaskakuje stylem
-
14:04
Czy metamorfozy mogą być przyjemne? Kolejna odsłona Sztuki Dobrego Życia w TAURON Arenie Kraków
-
13:10
Nowe Centrum Pomocy Dzieciom w Krakowie – pierwsza samorządowa placówka w Polsce