W czasie gdy uczestnicy Specjalnego Dnia Kulinarnego podjadali i próbowali swych sił, na antenie Radia Kraków w programie Przystanek Kulinarny, który nadawany był prosto z centrum wydarzeń, czyli z radiowego holu podglądaliśmy co się dzieje -zaczęliśmy od Miłosza Kowalskiego, szefa kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżnionego w tym roku w edycji Gault&Millau Tour 2017 w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej
- A
- A
- A
Przystanek: Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków
Wielki finał akcji #NieMarnuj. W sobotę, 16 grudnia w holu Radia Kraków, zebrali się miłośnicy gotowania, ci co nie lubią marnować i ci, ciekawi, jakie kulinarne pyszności można wyczarować z resztek i takich, co czasem zostają i takich, które w większości domów lądują w koszu. Ambasadorowie akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj Miłosz Kowalski, Ulla Pałka, Anna i Piotr Wlezieniowie razem z Promotorem Kulinarnym Bartoszem Wilczyńskim przy wsparciu Targu Pietruszkowego (wspaniałe produkty od lokalnych dostawców), gotowali, pokazywali, podpowiadali co można wyczarować z resztek. A uczestnicy, dopytywali, próbowali własnych sił i kosztowali. A było co – chipsy z obierek (zarówno z ziemniaków jak i jabłek) cieszyły się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród tych najmłodszych, pudding z czerstwej chałki drożdżowej oczarował wszystkich, zaskoczeniem były racuchy z chrzanem i miodem. Była też resztkowa sałatka z kaszy orkiszowej, kaszotto z porami i burakami, poczęstunek krakowskiego Targu Pietruszkowego, wspólne nastawianie zakwasu na resztkach chleba i kosztowanie zupy zalewajki, jaką z takiego zakwasu można zrobić. Każdy mógł zabrać Pamiątkę Smaku czyli właśnie taki zakwas z czerstwego chleba żytniego.



Rozmawialiśmy też jak ważne w nie marnowaniu jest odpowiedzialne kupowanie. Gościem była Agata Bloswick, pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego, działaczka krakowskiej inicjatywy aDaSie, pokazującej, że a właśnie, że się da, która od trzech lat stara się wcielać na co dzień ideę zero waste, starając się, by w jej domu nic się nie marnowało.

Gotowanie powinno być przyjemnością i przygodą - jak się rodzą pomysły na resztkowe dania i dlaczego, że trzeba być szefem kuchni by móc w kuchni wyczarować coś z niczego mówiły ambasadorki akcji #NieMarnuj Anna Wlezień i Ulla Pałka prowadzące blogi „Życie od Kuchni” i „Kuchnia na Wzgórzu” .
Jak kupować odpowiedzialnie, dlaczego ważne jest zwracanie uwagi na to skąd pochodzi dany produkt i jak został wyprodukowany. A przede wszystkim dlaczego warto kupować u zaufanych, lokalnych dostawców – wyjaśniał Artur Kinasz z Fundacji Targ Pietruszkowy w Krakowie.
W programie nie zabrakło książki. Przyniosła ją jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym tygodniu polecaną pozycją była „Kuchnia na Plebanii” .
Komentarze (0)
Najnowsze
-
08:01
Wybory prezydenckie: Ostatni dzień na składanie wniosków dot. głosowania w obwodach za granicą
-
07:43
Rozpoczyna się 78. Festiwal Filmowy w Cannes
-
07:31
Jest termin pierwszej rozprawy 16-latka, który zabił rówieśnika w Tarnowie. Nie będzie sądzony jak dorosły?
-
07:17
We wtorek na maturze egzaminy z wiedzy o społeczeństwie i języka niemieckiego
-
06:57
Tarnów straci jeden z najnowszych symboli miasta? "Nigdy nam się to nie podobało"
-
06:38
Wtorek w Małopolsce będzie raczej słoneczny. Więcej chmur jedynie na Podhalu
-
06:15
Debata prezydencka: Kawalerka Nawrockiego, aborcja, wojna w Ukrainie
-
06:01
Tego egzaminu nie da się nie zdać, ale jego wynik jest ważny. Rusza egzamin ósmoklasisty
-
22:55
UJ podpisał umowę na budowę akademika. Pokoje o wysokim standardzie dla 200 żaków
-
22:41
Krakowski Festiwal Filmowy bez dyrektora. Rezygnacja Krzysztofa Gierata
-
21:14
"Mamy głos. Usłysz go!". Czy osoby z niepełnosprawnością intelektualną mają prawa wyborcze?
-
20:52
Prof. Barbara Engelking pokieruje pracami rady Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau
-
19:02
Oranżeria wiktoriańska znowu stanęła w Ogrodzie Botanicznym UJ