- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z wizytą u króla polskiej gęsiny
11 listopada to dzień Święta Niepodległości, ale także dzień Świętego Marcina. Od kilku lat to także czas, w którym odbudowywana jest polska tradycja jedzenia gęsiny i picia świętomarcińskiego wina. Przystanek Kulinarny Radia Kraków gościł z tej okazji w miejscu gdzie ta kulinarna tradycja jest pieczołowicie pielęgnowana, w rodzinnej restauracji Gęś w Dymie w Laskowej. Jej szef Marcin Pławecki dzierżył miano króla polskiej gęsiny w sezonie 20016/2017. Naszymi gośćmi byli też prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek, dziennikarka i znawczyni tradycji kulinarnej Magda Chevriaux oraz Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, która co tydzień przygotowuje dla naszych słuchaczy apetyczne menu książkowePrzystanek Kulinarny z wizytą u króla gęsiny
crop_free
1
/ 9
Przystanek Kulinarny Radia Kraków nadaje zawsze w sobotę od 11.05 do 12.00.
Do usłyszenia,
Maja Dutkiewicz
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:47
Szukasz jeszcze pomysłu na majówkę? Odwiedź mniej znane muzea Małopolski
-
20:15
Nie tylko Zakopane. Sądeckie uzdrowiska pełne turystów i atrakcji
-
19:55
Wisła nie wykorzystała swoich szans. Górą imienniczka z Płocka
-
19:43
Znikome zainteresowanie busami elektrycznymi do Morskiego Oka. Dyrekcja TPN: „Są dwa powody”
-
19:32
Nowy Dom Zdrojowy w Żegiestów-Zdrój ponownie otwarty
-
19:03
Majówka na wysokości – Jaworzyna Krynicka pełna odwiedzających
-
18:58
Kolorowe otwarcie parku wodnego w Krynicy-Zdroju – zabawa dla całych rodzin!
-
18:55
Wśród kwiatów... i historii. Dlaczego tak chętnie zwiedzamy to miejsce?
-
18:05
Giewont o wschodzie słońca? TPN przypomina: to teraz nielegalne!
-
17:52
Puchar Polski dla Legii Warszawa!
-
16:59
Zakopane - są miejsca, gdzie nie ma tłumów
-
16:46
W finale Pucharu Polski Legia walczy z Pogonią
-
13:30
Czarne dziury, ciemna materia i lot Uznańskiego. Fizyk wyjaśnia tajemnice kosmosu