Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca od bardzo wczesnego poranka do wieczora.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na "oscypkowej" hali
Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie. Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. W sobotnim Przystanku Kulinarnym byliśmy na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski.
Posłuchaj rozmowy z bacami Wojciechem Komperdą i Stanisławem Skubiszem
Posłuchaj rozmowy z bacami Wojciechem Komperdą i Stanisławem Skubiszem
Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą
Bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz pokazali nam bacówkę - miejsce, gdzie powstają sery i nie tylko. By powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.
Przystanek Kulinarny na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym.
Zdradzili nam też po czym poznać dobrego oscypka.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja i Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem.
crop_free
1
/ 7
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
08:09
Strefa płatnego parkowania w Krakowie także w niedzielę. Jest decyzja radnych
-
08:02
W Starym Sączu powstanie biogazownia? Jest pomysł, jest też wielkie "ale"
-
07:41
Diecezja tarnowska ponownie najbardziej rozmodlona w całej Polsce
-
07:19
Choinka przed oknem papieskim w Krakowie rozbłyśnie w tym roku później niż zwykle
-
06:57
Kule niemieckiego żandarma dosięgnęły go w powietrzu. W Brzeszczach upamiętnili amerykańskiego lotnika
-
06:33
Ciepły czwartek z przejaśnieniami w Małopolsce. Noc spokojna, ale chłodniejsza
-
06:05
Pożar domu w Tenczynku. Na szczęście nikt nie ucierpiał
-
19:58
Czy Kraków będzie rejestrował związki jednopłciowe zawarte zagranicą? Aleksander Miszalski pisze do MSWiA
-
19:34
"Pięć Przemian" - nowy mural w Podgórzu. Pierwsza taka praca, której autorką jest kobieta
-
19:10
Pożar hali magazynowej przy ul. Kochanowskiego w Tarnowie
-
18:15
To już pewne: za bilety komunikacji miejskiej w Krakowie zapłacimy więcej
-
17:29
Krakowskie metro znowu z poślizgiem. Co stało się tym razem?