Sabina Francuz, Ola Doniczka i Ola Małota mówiły o tym jaką kuchnię proponowała Fani Lewando, dlaczego można ją nazwać prekursorką wegatarianizmu i dlaczego postanowiły przetłumaczyć ją na język polski.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny, Mecyje i kuchnia aszkenazyjska
W sobotnie przedpołudnie w Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż w czasie - do lat trzydziestych ubiegłego wieku, kiedy to Polka, Fania Lewando otworzyła w Wilnie pierwszą wegetariańską restaurację koszerną. Wydała też książkę kulinarną, która do niedawna była uznawana za zaginioną. Odkryta na pchlim targu została przetłumaczona na język angielski. Niedługo ukaże się także w języku polskim. A to za sprawą niezwykłych młodych kobiet i ich fascynacji. Samodzielnie odtwarzają stare receptury Fani, Gośćmi Przystanka były Sabina Francuz, Ola Doniczka i Ola Małota. O swoich przygodach z przepisami Fani piszą na blogu Mecyje.
Autorki bloga Mecyje tłumaczyły też czym tak na prawdę jest kuchnia aszkenazyjskiej, mówiły o jej najbardziej charakterystycznych potrawach.

Specjalnie dla Państwa Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem zaproponowała książkę "Żydzi od kuchni.Opowieści wokół rodzinnego stołu".

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:28
Poniedziałek będzie pochmurny. Na południu Małopolski deszcz, w Tatrach może spaść śnieg
-
06:06
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 05.05
-
06:01
Matury czas zacząć. Dziś początek egzaminu dojrzałości
-
21:05
Nienawidzę cię, ale nie odchodź! Jak żyć z borderline?
-
20:47
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1565 04.05.2025
-
19:06
Wałęsa na Światowym Kongresie Mediów Informacyjnych: musimy zrozumieć czasy, w których przyszło nam żyć
-
17:23
Z wizytą w bacówce
-
17:15
Zmarł raper Michał "Joka" Marten, związany z zespołem Kaliber 44
-
17:01
Termalika cały czas walczy o ekstraklasę
-
16:58
Przegrana Cracovii na własnym boisku
-
15:59
"Elektrykiem" do Morskiego Oka taniej niż za 100 zł? Jest jeden sposób
-
15:46
Tysiąc motocyklistów rozpoczęło sezon. "Nie wszyscy gnają na złamanie karku"
-
15:40
Kryptonim "Gigant". Jak powstawał nowohucki kombinat