W ramach Święta Obwarzanka na Małym Rynku w Krakowie był konkurs na....potrawę z obwarzanka. O swoich pomysłach na takie dania opowiadali nam laureaci konkursu Wiktoria Wojcieszko, Dymytro Stadnyk i Helena Kaim, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych numer 2 w Krakowie, a także dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny zajada się krakowskim obwarzankiem
Jest niewątpliwie symbolem Krakowa i kultowym elementem krakowskich kulinariów. To chyba też jedyny na świecie – powiedzmy – „fast food” o kilkusetletniej tradycji. Sobotni Przystanek Kulinarny Radia Kraków kręcił się - i to dosłownie – wokół krakowskiego OBWARZANKA. Nie bez powodu, bo właśnie w sobotę na Małym Rynku obchodzone było Święto Obwarzanka, niezwykłego wypieku od lat wyrabianego ręcznie, wpisanego na listę produktów tradycyjnych i chronionego oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Data święta nie jest przypadkowa – nawiązuje bowiem do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dziś obwarzanek z unijnym certyfikatem wypieka osiem krakowskich piekarni.
Obwarzanek promuje Kraków a jego święto może stać się obowiązkowym punktem dla kulinarnych turystów. O tym, że turystyka kulinarna to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy w wyjątkowym wywiadzie z Lucy Long, badaczką kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkiem Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. To ona wymyśliła termin "turystyka kulinarna", jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach na ten temat. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska.

O historii krakowskiego obwarzanka, skąd się wziął i dlaczego tak właśnie się nazywa, opowiadał doktor Marcin Gadocha z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, współautor książki poświęconej właśnie krakowskiemu obwarzankowi

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z Księgarni pod Globusem z iście krakowską propozycją książkową.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”