Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Najnowsze
-
18:55
Sejm wybrał Donalda Tuska na premiera
-
17:53
W Zakopanem trwają Małopolskie Zawody Olimpiad Specjalnych
-
17:40
- Jestem otwarta na wymianę i dialog - mówi nowa dyrektorka Bunkra Sztuki Delfina Jałowik.
-
17:22
Awaria wyciągu krzesełkowego w Myślenicach
-
17:20
105 lat temu urodził się Aleksander Sołżenicyn
-
16:41
Kraków: zatrzymany 31-letni nożownik, obywatel Włoch; grozi mu do 5 lat więzienia
-
16:20
Sejm nie udzielił wotum zaufania rządowi premiera Mateusza Morawieckiego
-
15:06
Groźny wypadek w Wadowicach na ulicy Mickiewicza. Trwa akcja służb po wybuchu gazu
-
15:05
Strzały w Tymbarku; ranny mężczyzna trafił do szpitala
-
14:59
GDDKiA wybrała wykonawcę przebudowy DK94 w OIkuszu
-
14:48
Dlaczego frekwencja w wyborach do rad dzielnic była tak słaba i jak to zmienić?
-
14:48
Dlaczego frekwencja w wyborach do rad dzielnic była tak słaba i jak to zmienić?
-
14:25
Oświęcim: grupa radnych zbierała podpisy pod listem otwartym w sprawie podwyżek urzędników
-
13:58
We wtorek odbędzie się proces w sprawie zabójstwa Pameli z Oświęcimia
-
12:50
Jakie jest znaczenie narodowych programów kosmicznych?
-
12:50
Jakie jest znaczenie narodowych programów kosmicznych?
-
12:39
Kara 4 tys. grzywny dla aktora Jerzego S. za spowodowanie kolizji
-
09:10
Jaskółki, Feluś i Gucio i Pożyczalscy. Alfabet 10.12.2023
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF